Η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Wall Street Journal» δήλωσε ότι οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών θα είναι τελικά χαμηλότερες από τις αναμενόμενες.

«Αυτή είναι καλή είδηση. Το ποσό είναι χαμηλότερο από ότι φοβούνται οι Ευρωπαίοι και οι Ισπανοί», δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα τέλη Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε χορηγήσει 100 δισεκατομμύρια ευρώ βοήθεια στην Ισπανία, για να ενισχύσει τη ρευστότητα των τραπεζών της, που αποδυναμώθηκαν από την έκθεσή τους στην κρίση της αγοράς ακινήτων.

Τότε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε εκτιμήσει τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών σε τουλάχιστον 40 δισεκατομμύρια ευρώ , αλλά το ποσό αυτό μπορεί, ωστόσο, να είναι υψηλότερο τώρα δεδομένης της συνεχούς επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης στη χώρα.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο, η Ισπανία βυθίστηκε πιο βαθιά στην ύφεση, με μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 0,4% σε σχέση με τους πρώτους μήνες του έτους που είχε υποχωρήσει 0,3%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο σύνολο του έτους, η κυβέρνηση αναμένει πτώση του ΑΕΠ κατά 1,5%. Το ισπανικό δημόσιο χρέος έχει φτάσει επίσης στο τέλος του Ιουνίου σε νέο επίπεδο ρεκόρ, στο 75,9% του ΑΕΠ, ενώ το ποσοστό ανεργίας φλερτάρει με το 25%.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης