Η επικεφαλής του ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει υπό επιτήρηση ακόμη κι όταν βγει κατά πάσα πιθανότητα τον ερχόμενο Αύγουστο από τα μνημόνια, μεταδίδει η γερμανική εφημερίδα Deutsche Welle που δημοσιεύει τη συνέντευξη της Κριστίν Λαγκάρντ που παραχώρησε στη Süddeutsche Zeitung.

Μια συνομιλία με την επικεφαλής του ΔΝΤ έχει πάντα προστιθέμενη αξία στη Γερμανία της υπηρεσιακής κυβέρνησης Μέρκελ, ακόμη κι αν το θέμα συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται προς το παρόν «παρκαρισμένο» λόγω της τρέχουσας επικαιρότητας. Σε αυτήν την περίοδο, λοιπόν, η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου εξασφάλισε από την Κριστίν Λαγκάρντ μακροσκελή συνέντευξη, στην οποία η κομψή κυρία στο τιμόνι του Ταμείου τοποθετείται επί παντός του επιστητού, ακόμη και για το κίνημα #metoo.

«Όλα στην Ελλάδα είναι δυσκολότερα»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κυοφορούμενες μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη και η Ελλάδα καθοδόν προς την έξοδο από τα μνημόνια παραμένουν κλασσικές ερωτήσεις μιας τέτοιας συνέντευξης ιδιαίτερα μετά τη βούληση των Ευρωπαίων να δημιουργήσουν ένα ευρωπαϊκό πρότυπο του ΔΝΤ.

«Γιατί όχι;» απαντά η κυρία Λαγκάρντ. «Η κρίση που διήλθε η ευρωζώνη, έδειξε ότι χρειάζεται έναν μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων, ανεξάρτητο, σε πλήρη ετοιμότητα και με αυστηρούς κανόνες. Το πώς θα ονομάζεται αυτός ο μηχανισμός είναι δευτερεύον ζήτημα». Αλλά και στην ερώτηση, εάν ανησυχεί που η ευρωζώνη δεν χρειάζεται άλλο το ΔΝΤ, η Κρίστιν Λαγκάρντ δείχνει άνετη. «Δεν υπηρετούμε μια περιοχή, αλλά 189 χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι χώρες του ευρώ. Και εάν αυτές αποφασίσουν από κοινού, ότι θα συμμετέχουν σε άλλους μηχανισμούς κρίσης, είναι καθόλα εντάξει», απαντά. Εκεί που δεν συμφωνεί, είναι στην επισήμανση ότι ορισμένοι στην Ευρώπη επέκριναν τη συνεργασία με το ΔΝΤ. «Δεν θα το έλεγα», τονίζει. «Συνεργαστήκαμε πολύ καλά με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία ή την Κύπρο, με την Ελλάδα ήταν πιο δύσκολο, αλλά εκεί όλα είναι δυσκολότερα».

Και το κρίσιμο ερώτημα: Θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ξεπέρασε τα προβλήματα η Ελλάδα; «Υποθέτουμε ότι τον Αύγουστο το τρέχον πρόγραμμα θα τελειώσει. Μπορώ να αντιληφθώ το ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει τα το γιορτάσει ως χειραφέτηση, αλλά η χώρα θα παραμείνει υπό επιτήρηση, θα πρέπει να τηρηθούν οι συμφωνημένοι κανόνες. Οι Ευρωπαίοι επένδυσαν πολλά χρήματα στην Ελλάδα και γι’ αυτό έχουν δικαιολογημένο συμφέρον στο να συνεχίσει η Αθήνα τις μεταρρυθμίσεις και να υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε» ήταν η απάντηση της κυρίας Λαγκάρντ. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης η επικεφαλής του ΔΝΤ κάνει πολλές παραινέσεις προς τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει καλώντας την να στηρίξει την Ευρώπη και να προχωρήσει στο εσωτερικό σε επενδύσεις που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H επικεφαλής του ΔΝΤ μιλά στη SZ

«Η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστιες προκλήσεις»

Η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστιες προκλήσεις, τονίζει η επικεφαλής του ΔΝΤ, καλώντας τη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση να βελτιώσει τις ευκαιρίες των γυναικών και των νέων στην αγορά εργασίας.

Χρειάζονται «σημαντικές επενδύσεις για την αύξηση της παραγωγικότητας, για παράδειγμα στον τομέα των υποδομών. Με αυτό δεν εννοώ μόνο περισσότερες γέφυρες, δρόμους ή ψηφιακά δίκτυα, αλλά και επενδύσεις στην εκπαίδευση και στη νεολαία», τόνισε στη SZ.

Οι γυναίκες πρέπει να μπουν πιο μαζικά στην αγορά εργασίας «προκειμένου να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού. Παρά το γεγονός ότι περισσότερες γυναίκες από ποτέ εργάζονται στη Γερμανία, οι περισσότερες είναι μερικής απασχόλησης και με χαμηλότερους μισθούς. Αυτό πρέπει να αλλάξει».

H συνέντευξη της Κριστίν Λαγκάρντ στη SZ

Η υποψηφιότητα της Αντρέα Νάλες για την προεδρία του SPD δεν ήταν «έκπληξη» για την Κριστίν Λαγκάρντ. «Είναι πάντα πεποίθησή μου ότι οι γυναίκες καλούνται σε δύσκολες στιγμές, και αν το SPD ορίσει τελικά μια γυναίκα ως πρόεδρό του, είναι επειδή χρειάζεται νέα ενέργεια και πρέπει να ξαναγίνει δυνατό».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ θεωρεί ότι υπάρχουν «τεράστιες προκλήσεις» για τη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση. «Η κλιματική αλλαγή, η φοροδιαφυγή, η γήρανση του πληθυσμού δεν σταματούν στα εθνικά σύνορα», επισήμανε. Σε αυτό προστίθενται τα προβλήματα της μαζικής μετανάστευσης που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα και ασφάλεια.

Πηγή: Deutsche Welle / ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης