Με την οικονομική κρίση ξεχώρισε η ήρα από το σιτάρι, δήλωσε στην ουσία η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο CBS, η οποία μεταδόθηκε χθες, Κυριακή.

«Η Ευρώπη μοιάζει με μια θάλασσα, στην οποία, όταν τραβηχτούν τα νερά της παλίρροιας, μπορεί κανείς να δει ποιοι δεν φοράνε τα μαγιό τους» ανέφερε χαρακτηριστικά η Λαγκάρντ, ενώ, σύμφωνα με την ίδια, η χώρα που έμεινε τελείως γυμνή ήταν η Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η χώρα των μόλις 11 εκατομμυρίων ανθρώπων είχε μισό τρις δολάρια χρέος και αδυνατούσε να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, αφήνοντας στην Ευρώπη ένα δίλημμα τύπου Lehman Brothers. Είτε να διασώσουν τους Έλληνες, είτε να τους αφήσουν να χρεοκοπήσουν, μια επικίνδυνη περίπτωση που θα μπορούσε να προκαλέσει μια τεράστια οικονομική κατάρρευση, ανέφερε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Όπως επεσήμανε, υπάρχουν ακόμα βήματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα, αλλά αυτό αφορά και τις περισσότερες χώρες της Νότιας Ευρώπης, συν την Ιρλανδία. «Ας πούμε ότι η Ελλάδα γλύτωσε στο παρά πέντε» δήλωσε.

Επιπλέον, η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε ότι, όταν υπάρχει ένα κοινό νόμισμα, αλλά όχι μια κοινή ή έστω πολύ στενά συντονισμένη δημοσιονομική πολιτική, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος μερικά κράτη να πηγαίνουν σε διαφορετική κατεύθυνση από τα υπόλοιπα. «Αυτό συνέβη ακριβώς και στην Ευρώπη» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπάρχει χάσμα μεταξύ των Ευρωπαίων του Βορρά (Γερμανών, Ολλανδών και Φιλανδών), που είναι σκληρά εργαζόμενοι, έχουν προοπτικές και ζουν λιτά, και των Ευρωπαίων του Νότου (Ελλήνων, Πορτογάλων και Ιταλών), που είναι πολύ χαλαροί για τη δουλειά, το χρήμα και το να πληρώνουν φόρους» ανέφερε η Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με την ίδια, ο παραπάνω διαχωρισμός δεν είχε ιδιαίτερη σημασία μέχρι το 2008, αλλά μετά την κρίση ξεχώρισαν οι αποταμιευτές από τους σπάταλους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης