Του Κώστα Ιερίδη

Μετά τις υπογραφές για το λιμάνι του Πειραιά, εξελίξεις αναμένεται να υπάρξουν το επόμενο χρονικό διάστημα και για το «φιλέτο» των 6,2 χιλιάδων στρεμμάτων στο Ελληνικό, καθώς, όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, οι διαπραγματεύσεις προχωρούν πολύ γρήγορα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκεται η υλοποίηση πάρκου υψηλού πρασίνου με έκταση μεγαλύτερη από 2.000 τ.μ., όπως προβλέπεται στο αρχικό master plan

Έτσι, όπως όλα δείχνουν, η νέα συμφωνία του ΤΑΙΠΕΔ με τον προτιμητέο επενδυτή για την ανάπλαση της έκτασης, την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Lamda Development, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ουσιαστικά, η νέα αυτή συμφωνία θα προσδιορίζει το καινούριο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, δεδομένου ότι το υφιστάμενο, που προβλέπει έναρξη των πρόδρομων κατασκευαστικών εργασιών τον Νοέμβριο, δεν μπορεί, εκ των πραγμάτων, να εφαρμοστεί.

Πάρκο υψηλού πρασίνου

Να σημειωθεί ότι στη νέα συμφωνία κεντρικό ρόλο θα έχει το πάρκο στο Ελληνικό. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η επαναδιαπραγμάτευση, που αποτέλεσε εντολή του Αλέξη Τσίπρα, δεν αφορά το εφάπαξ τίμημα ύψους 915 εκατ. ευρώ αλλά αποσκοπεί στην τροποποίηση ορισμένων σημείων του σχεδίου ανάπλασης της έκτασης 6,2 χιλιάδων στρεμμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη νέα συμφωνία κεντρικό ρόλο θα έχει το πάρκο στο Ελληνικό​, με την κυβέρνηση να ζητεί αύξηση των χώρων πρασίνουΣτο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκεται η υλοποίηση πάρκου υψηλού πρασίνου με έκταση μεγαλύτερη από 2.000 τ.μ., όπως προβλέπεται στο αρχικό master plan. Όσον αφορά στους φορείς που βρίσκονται στο Ελληνικό (αμαξοστάσιο ΕΘΕΛ, κεντρικές εγκαταστάσεις ΥΠΑ, Εθνική Μετερεωλογική Υπηρεσία, ΚΤΕΟ Περιφέρειας Αττικής, Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά), θα πρέπει μέχρι και τα μέσα του φθινοπώρου να έχουν μετακομίσει σε νέες εγκαταστάσεις.

Μέχρι σήμερα από τους 69 χρήστες που ήταν εγκατεστημένοι (44 δημόσιοι και 25 ιδιώτες) έχει απομακρυνθεί το μεγαλύτερο μέρος των ιδιωτών και μεγάλο μέρος των δημόσιων φορέων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών.

Στη Βουλή η συμφωνία

Για να ξεκινήσει όμως, το έργο, θα πρέπει η νέα συμφωνία του ΤΑΙΠΕΔ με το Ελληνικό να πάει στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση, κάτι που υπολογίζεται ότι θα γίνει σύντομα. Ωστόσο, η ψήφιση είναι ένα από τα πολλά βήματα που απαιτούνται για να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες στην έκταση.

Έτσι, για να αρχίσει η υλοποίηση του έργου απαιτείται ακόμη:

  • Η κατάρτιση σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης (ΣΟΑ) και η έγκρισή του μέσω προεδρικού διατάγματος. Η συγκεκριμένη διαδικασία, όπως συνέβη και στην περίπτωση του Αστέρα Βουλιαγμένης, θα μπορούσε να αποδειχθεί περίπλοκη και αρκετά χρονοβόρα, μιας και είναι απαραίτητη η λήψη έγκρισης από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
  • Η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων που απαιτούνται για την εφαρμογή του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης.
  • Η διενέργεια ανεξάρτητου δημόσιου διαγωνισμού για τη χορήγηση άδειας καζίνο, το οποίο θα πρέπει να χωροθετηθεί.

Αφότου γίνουν τα παραπάνω, θα καταστεί δυνατό το οικονομικό κλείσιμο, δηλαδή, η μεταβίβαση των μετόχων της εταιρείας «Ελληνικό Α.Ε.», η πληρωμή της πρώτης δόσης ύψους 300 εκατ. ευρώ και η καταβολή εγγυητικής επιστολής για τις υπόλοιπες δόσεις. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με υπολογισμούς, οι μπουλντόζες στο Ελληνικό, βάσει του καλύτερου δυνατού σεναρίου, θα μπουν τέλη 2017 – αρχές 2018.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης