Επίθεση κατά των Ευρωπαίων ηγετών και της λιτότητας εξαπέλυσε ο νομπελίστας οικονομολόγος, Paul Krugman αποκαλώντας «μοχθηρή βδέλλα την τρόικα», σε νέες δηλώσεις του.

Αναλύοντας το μαρτύριο της λιτότητας που υποβάλλεται η Ελλάδα, αλλά και οι υπόλοιπες υπερχρεωμένες χώρες του αδύναμου ευρωπαϊκού Νότου ο νομπελίστας στηλιτεύει με εξαιρετικά καυστικό τρόπο, τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρόκειται για ένα πραγματικό δράμα. Ο ασθενής (ευρωπαϊκή χώρα) αιμορραγεί και η τρόικα κολλά πάνω του σαν βδέλλα, του ρουφά το αίμα με τα συνεχώς αυστηρά μέτρα λιτότητας που του ζητά και τελικά τον σκοτώνει», εξηγεί χαρακτηριστικά ο Krugman.

«Ο ασθενής είναι ήδη αρκετά αδύναμος και η βδέλλα (τρόικα) μόνο χειρότερη μπορεί να κάνει την κατάσταση. Μπορεί ακόμη και να σκοτώσει τον ασθενή, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της φτωχής Ελλάδας», προσθέτει στη συνέχεια ο ίδιος.

Πριν από δύο ημέρες στη στήλη του στους New York Times, ο Paul Krugman έγραψε: «η Ευρώπη με έχει εκπλήξει με την πολιτική της ανθεκτικότητα: την βούληση των κρατών-δανειστών να επιβάλλουν βάσανα που δείχνουν να μην έχουν τέλος, την ικανότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να παρεμβαίνει μόνο όσο χρειάζεται, την ύστατη στιγμή, για να ηρεμήσει τις αγορές, όταν η οικονομική κατάσταση μοιάζει έτοιμη να εκραγεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως τα οικονομικά της λιτότητας παίζουν το ρόλο τους όπως ακριβώς λέει το σενάριο, το κεϋνσιανό σενάριο. Συνεχώς, οι «υπεύθυνοι» τεχνοκράτες αναγκάζουν τις χώρες τους να πιουν αυτό το πικρό φάρμακο της λιτότητας. Ξανά και ξανά το αποτέλεσμα είναι μια αποτυχία».

Στο ίδιο άρθρο ο Krugman παρομοίαζε την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζουν οι Ευρωπαίοι με τις θεραπείες του Μεσαίωνα, όταν τότε γινόταν αφαίμαξη στους ασθενείς για να γιατρευθούν οι ασθένειές τους. Διαδικασία που τους αρρώσταινε περισσότερο και χρειαζόταν να γίνει νέα αφαίμαξη προκαλώντας έναν θανατηφόρο φαύλο κύκλο.

Επιμέλεια: Αννίτα Τριανταφυλλοπούλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης