Του Κώστα Ιερίδη

Αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της πώλησης εταιρειών και ακινήτων που ανήκουν στο κράτος σε ιδιώτεςΑντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ολοκλήρωση της πώλησης εταιρειών και ακινήτων που ανήκουν στο κράτος σε ιδιώτες. Μάλιστα, για πρώτη φορά, στα ελληνικά χρονικά, μέσα στους επόμενους μήνες, τέλη της χρονιάς-αρχές 2017, θα αλλάξουν χέρια τόσα πολλά κρατικά «ασημικά». Ποια είναι αυτά;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

Διαιρούνται σε δύο ομάδες: την Α’ που περιλαμβάνει τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου, Καβάλας και τη Β’ που περιλαμβάνει τα αεροδρόμια Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου. Τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπουν την παράδοση των αερολιμένων στη Fraport το αργότερο μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της προσφοράς, η κοινοπραξία Fraport-Slentel θα καταβάλει εφάπαξ τίμημα ύψους 1,234 δις ευρώ, σε ετήσια βάση μίσθωμα ύψους 22,9 εκατ. ευρώ και ποσό που αντιστοιχεί στο 28,6% του Ebitda.

Ακόμη το συνολικό ποσό που θα καταβάλει στο Δημόσιο για τα 40 έτη παραχώρησης είναι 10,048 δις.

Αστέρας Βουλιαγμένης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έως το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα έχει πραγματοποιηθεί η οριστική συμφωνία για την πώληση του Αστέρα ΒουλιαγμένηςΣτην αγορά αναφέρουν ότι έως το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα έχει πραγματοποιηθεί η οριστική συμφωνία για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης στο Jermyn Street Real Estate Fund IV. Το τίμημα είναι 400 εκατ. ευρώ, ποσό από το οποίο η Εθνική Τράπεζα θα εισπράξει 300 εκατ. και το ΤΑΙΠΕΔ 100 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι έκταση εμβαδού 178,1 χιλιάδες τ.μ. ανήκει στην ΕΤΕ, ενώ η επικαρπία και η ψιλή κυριότητα όμορου σε αυτό ακινήτου, εμβαδού 116,5 χιλιάδες τ.μ., ανήκε στο Δημόσιο και στην ΕΤΕ, αντίστοιχα.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι εργασίες ανακατασκευής, που θα αποτελέσουν επένδυση της τάξης των 800 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του τιμήματος απόκτησης) θα διαρκέσουν μέχρι 18 μήνες. Στόχος είναι τα bungalows, η μαρίνα του συγκροτήματος, η παραλία (Astir beach) και το εστιατόριο Matsuhisa να παραμείνουν σε λειτουργία κατά την ανακατασκευή των ξενοδοχείων Αρίων και Ναυσικά. Η επόμενη φάση περιλαμβάνει την εξασφάλιση των αδειών δόμησης ώστε να ξεκινήσουν, όπως όλα δείχνουν τον χειμώνα, οι εργασίες ανακατασκευής και γι’ αυτό, εξάλλου, δεν θα είναι δυνατές οι κρατήσεις από την 1η Νοεμβρίου για τα ξενοδοχεία Arion και Westin Athens.

Κασσιόπη Κέρκυρας

Μέχρι το τέλος του 2016 θα πέσουν και οι οριστικές υπογραφές για την παραχώρηση για 99 χρόνια της έκτασης 490 στρεμμάτων στην Κασσιόπη ΚέρκυραςΜέσα στο διάστημα που απομένει μέχρι να τελειώσει ο χρόνος θα πέσουν και οι oριστικές υπογραφές για την παραχώρηση, για 99 χρόνια, της έκτασης 490 στρεμμάτων στην Κασσιόπη Κέρκυρας στην αμερικανική NCH Capital. Το τίμημα ανέρχεται σε 23 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά θα επενδυθούν περίπου 100 εκατ.

Να σημειωθεί ότι από τα 490 στρέμματα της έκτασης με ακτογραμμή 725 μέτρων το 50% καλύπτεται από δασική έκταση, ενώ υπάρχει ο υγρότοπος της Βρωμολίμνης. Η συνολική δόμηση θα είναι περίπου 35.800 τ.μ., με σημαντικά χαμηλότερη κάλυψη στο 7% της έκτασης, της οποίας το μεγαλύτερο μέρος, άνω του 60%, θα είναι ελεύθερα προσβάσιμο στο ευρύ κοινό, συμπεριλαμβανομένων των δασικών τμημάτων και του υγροβιότοπου.

Αφάντου Ρόδου

Πριν από το τέλος της χρονιάς υπολογίζεται ότι θα έχει πωληθεί στους πλειοδότες επενδυτές και η έκταση της Αφάντου ΡόδουΕξελίξεις περιμένουμε και για την έκταση της Αφάντου Ρόδου που πριν από το τέλος της χρονιάς υπολογίζεται ότι θα έχει πωληθεί στους πλειοδότες επενδυτές, τον Ελληνοαμερικανό Μερκούριο Αγγελιάδη (M.A.Angeliades Inc.) και τον Κύπριο επιχειρηματία Νικολή Νικολαΐδη (T.N. Aegea Sun Investments Limited).

Τα συνολικά κεφάλαια που θα απορροφήσει η επένδυση είναι 300 εκατ. ευρώ, ενώ από τη συνολική έκταση 1.615 στρεμμάτων των δύο ακινήτων (1.360 στρέμματα το Βόρειο Αφάντου ή γκολφ Αφάντου και 255 στρέμματα το Νότιο Αφάντου), τα 815 παραχωρούνται για διάστημα 50 ετών με τον θεσμό της επιφάνειας. Το πρώτο παραχωρήθηκε στη M.A. Angeliades Inc. έναντι 26,9 εκατ. ευρώ και το δεύτερο στην Aegean ΑΡΑΙΓ -1,64% Sun Investments έναντι 15,2 εκατ. ευρώ.

Οι επενδυτές θα δημιουργήσουν γήπεδο γκολφ και ξενοδοχειακές μονάδες υψηλών προδιαγραφών και μικρό ποσοστό πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών, με συνολική δόμηση που δεν θα ξεπερνά τα 151.000 τ.μ.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θα «κλείσει» η πώληση των ελληνικών σιδηροδρόμων στην ιταλική εταιρεία Ferrovie προς 50 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης