«Η επιτυχία του ελληνικού τουρισμού είναι επιτυχία όλων μας. Είναι αποτέλεσμα του συλλογικού κυβερνητικού έργου και της συνένωσης όλων των παραγωγικών δυνάμεων στην εφαρμογή της εθνικής τουριστικής και περιφερειακής πολιτικής μας», τόνισε η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά στη συνεδρία «πολιτιστική κληρονομιά , τουρισμός αθλητισμός» του 12 περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου που πραγματοποιείται στο Λαύριο.

Η υπουργός αναφέρθηκε στην αποτελεσματική συνεργασία» της με τα συναρμόδια υπουργεία, «διότι ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και ο τουρισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την ταυτότητα της Ελλάδας και αποτελούν ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά μας στην παγκόσμια ανάδειξη και προβολή της πατρίδας μας». Χαρακτήρισε «εξαιρετική» τη συνεργασία με την Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου «και η Αττική ήδη συγκαταλέγεται στους πρωταγωνιστές στην τουριστική ανάπτυξη». Πρόσθεσε ότι σύντομα θα υπογραφεί προγραμματική συμφωνία για καλύτερη και άμεση συνεργασία στην προβολή όλων των δράσεων που αφορούν στον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής ανακοίνωσε ότι διεξάγονται συζητήσεις με όλες τις προτάσεις ανάπτυξης που αφορούν στην περιοχή από τη Βούλα μέχρι Λαυρεωτική ενώ τα πλεονεκτήματα της περιοχής αναδεικνύονται συνεχώς. Η υπουργός σημείωσε ότι το 2017 διοργανώθηκαν στην Αττική 44 ταξίδια εξοικείωσης που συμπεριελάμβαναν πολλά αξιοθέατα της Ανατολικής Αττικής.

Επιδιώξαμε, πρόσθεσε «και πετύχαμε η Αττική, από κόμβο κυρίως διέλευσης τουριστών που ήταν στο παρελθόν, να αναδειχθεί σε αυτόνομο τουριστικό προορισμό, που προσφέρει ολοκληρωμένα τουριστικά προϊόντα και εμπειρίες όλο το χρόνο και καταγράφει συνεχόμενα ρεκόρ στην αύξηση της τουριστικής κίνησης. Το 2017 οι αφίξεις ξένων τουριστών στην Αθήνα αυξήθηκαν κατά 15% και εκτιμούμε ότι ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια.

Επισήμανε ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια και σε αυτήν «την κατεύθυνση επιδιώκουμε διαρκώς να ενισχύουμε το τουριστικό μερίδιο, τη συνδεσιμότητα και τη διαθεσιμότητα ώστε να δημιουργήσουμε νέα ζήτηση και να εξυπηρετήσουμε τις αυξημένες ανάγκες στην τουριστική κίνηση τα επόμενα χρόνια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημείωσε ότι με διαπραγματεύσεις και συμφωνίες εξασφαλίσαμε σημαντικές νέες απευθείας αεροπορικές συνδέσεις από τις παραδοσιακές και νέες αγορές που ανοίγουμε ενώ τα δύο τελευταία χρόνια προστέθηκαν στο ξενοδοχειακό δυναμικό της Αττικής περίπου 2.500 κλίνες σε μονάδες υψηλών κατηγοριών (τεσσάρων και πέντε αστέρων) και σημαντικός αριθμός αναμένεται να προστεθεί τα επόμενα χρόνια από νέα τουριστικά σχέδια που έχουν δρομολογηθεί και ειδικά στο παραλιακό μέτωπο της Ανατολικής Αττικής.

Τέσσερις ξενοδοχειακές προτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 2,8 εκατ. ευρώ υποβλήθηκαν προς υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο για την Ανατολική Αττική. Έχουν επίσης κατατεθεί τα δύο τελευταία χρόνια στις υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού αιτήματα που αφορούν σε έξι υφιστάμενα ξενοδοχεία άνω των 300 κλινών τεσσάρων και πέντε αστέρων, και για αδειοδοτήσεις που αφορούν σε 4 εγκαταστάσεις ιαματικού τουρισμού, σε δύο ορειβατικά καταφύγια, και άλλα έργα ειδικών τουριστικών υποδομών, δύο συνεδριακά κέντρα, ένα ψυχαγωγικό θεματικό πάρκο, μία παιδική κατασκήνωση και έναν τουριστικό λιμένα.

Αναλυτικότερα για την Αττική η υπουργός επισήμανε ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια και όλους τους φορείς υλοποιείται ο σχεδιασμός για να αναδειχθούν τα ανταγωνιστικά τουριστικά πλεονεκτήματα της Αττικής και περιοχών ειδικότερα της Ανατολικής Αττικής που προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες, με στόχο να ενισχυθεί η επισκεψιμότητα και η διαμονή όλο το χρόνο.

Στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε «η ιστορία και ο πολιτισμός πρωταγωνιστούν με την παγκόσμια ακτινοβολία τους. Η Αττική είναι ένα ανοικτό μουσείο όλο το χρόνο, με μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που προσελκύουν επισκέπτες όλο το χρόνο». Στην Ανατολική Αττική, ο Μαραθώνας, από όπου ξεκινά τιμητικά και ο Κλασσικός Μαραθώνιος της Αθήνας, ο Ναός του Ποσειδώνα και της Αθηνάς στο Σούνιο, ο αρχαιολογικός χώρος της Βραυρώνας στην Αρτέμιδα είναι χώροι μεγάλης αξίας που προωθούμε και προβάλλουμε.

Η κ. Κουντουρά υπογράμμισε ότι στηρίζονται οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις και τα γεγονότα, με επίκεντρο την μοναδική εμπειρία του Αυθεντικού Μαραθώνιου και αναδεικνύουμε επίσης την εικόνα της Αττικής, ως σημαντικό κέντρο παραγωγής σύγχρονου πολιτισμού με διεθνούς εμβέλειας διοργανώσεις, φεστιβάλ και εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται όλο το χρόνο».

Προωθούμε τον τουρισμό πόλεως με πολύ δυναμική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, όπως επίσης και τον συνεδριακό και εκθεσιακό τουρισμό, με σημαντικές υποδομές και στην Ανατολική Αττική.

Έκανε λόγο για την ανάδειξη της λεγόμενης Αττικής Ριβιέρα και ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου, τις υποδομές και υπηρεσίες που προσελκύουν επισκέπτες υψηλής αγοραστικής δύναμης, τις επιλογές για πολυτελή διαμονή, τη δυνατότητα συνδυαστικών επισκέψεων και ημερήσιας κρουαζιέρας στα νησιά του Αργοσαρωνικού. «Μας ενδιαφέρει να αναδείξουμε το φυσικό πλούτο των ορεινών όγκων της Λαυρεωτικής για υπαίθριες δραστηριότητες, τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος όπως το Σπήλαιο της Παιανίας, το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα, τα πολιτιστικά πάρκα και θεματικά μουσεία που συνδέονται με την ιστορία και την παράδοση των περιοχών όπως εδώ στο Λαύριο, και φυσικά την γαστρονομία, τα προϊόντα της Αττικής γης και την οινική παράδοση, με επισκέψεις σε κτήματα και οινοποιεία της Ανατολικής Αττικής».

Και σε αυτές τις νέες προοπτικές και ευκαιρίες που ανοίγονται για την τουριστική προώθηση και προβολή της Ανατολικής Αττικής, η συμβολή σας είναι καθοριστική, γιατί ο τουρισμός είναι μεγάλη επένδυση για το μέλλον μας, για την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία της πατρίδας μας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης