Κορκίδης: «Το πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά δεν επιλύει το γενικότερο πρόβλημα»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016, 14:06
Κορκίδης: «Το πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά δεν επιλύει το γενικότερο πρόβλημα»
Επιμέλεια: Άντζελα Πεΐτση

Τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για το «πάγωμα» της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου που υποδέχονται το κύριο μεταναστευτικό ρεύμα σχολίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Βασίλης Κορκίδης.

«Η ΕΣΕΕ αποτιμά κατ’ αρχάς ως θετική την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την αναστολή της εφαρμογής του μέτρου της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, που υποδέχονται το κύριο μεταναστευτικό ρεύμα (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, νησιά «άγονης γραμμής») ανέφερε αρχικά ο κ. Κορκίδης.

«Είναι ενθαρρυντικό ότι, έστω και με αυτόν τον τρόπο, αναγνωρίζεται η προσπάθεια των νησιωτών μας για την υποδοχή των προσφυγικών ροών και η μεγάλη πίεση που έχουν δεχθεί οι οικονομίες αυτών των περιοχών» επεσήμανε.

Παράλληλα, τόνισε ότι: «Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι η κίνηση αυτή επιλύει το γενικότερο πρόβλημα της νησιωτικής Ελλάδας, καθώς η εξομοίωση των συντελεστών ηπειρωτικών/νησιωτικών περιοχών που έχει αρχίσει να λαμβάνει χώρα ήδη από τον Οκτώβριο 2015 είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για τις οικείες οικονομίες».

«Γι’ αυτό, όπως έχει επανειλημμένα προτείνει η ΕΣΕΕ, είναι απαραίτητη η υλοποίηση στην πράξη του ''μεταφορικού ισοδύναμου'' στην ελληνική ακτοπλοΐα και η αξιοποίηση των μαρίνων και των μικρών καρνάγιων σε διάφορα νησιά για την επισκευή διαφόρων ειδών πλοίων και μικρών σκαφών με κίνητρο την απαλλαγή από ΦΠΑ» συμπλήρωσε.

Κινητοποιήσεις ΠΝΟ

Σε ό,τι αφορά στην απεργία της ΠΝΟ, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ είπε: «Είναι γεγονός ότι έχουν αρχίσει να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα τροφοδοσίας στα νησιά, δεδομένου ότι εξαντλούνται τα αποθέματα φαρμάκων, καυσίμων και τροφίμων, εν όψει μάλιστα των εορτών. Παράλληλα, σημαντικές ποσότητες αγροτικής παραγωγής, από και προς τα νησιά, κινδυνεύουν να καταστούν ακατάλληλες για κατανάλωση».

«Η ΕΣΕΕ θεωρεί τις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΠΝΟ απόλυτα δικαιολογημένες και τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ τους και ενάντια στην άδικη αύξηση της φορολόγησης του εισοδήματος 27.000 Ελλήνων ναυτικών, που στην πλειοψηφία τους φέρνουν συνάλλαγμα στη χώρα μας. Το ελληνικό εμπόριο παρακάμπτει το γεγονός ότι το λιμάνι του Πειραιά από τα αλλεπάλληλα προβλήματα σε πλοηγίδες, ρυμουλκά και απεργίες δημιουργεί ανεπανόρθωτες ζημιές στις επιχειρήσεις και προτείνει τουλάχιστον να δρομολογηθούν το Σαββατοκύριακο ''πλοία ασφαλείας'', ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα» παρατήρησε.

«Η ΕΣΕΕ κάνει έκκληση στην ΠΝΟ για συναίνεση και ζητά να δοθεί επιλεκτικά άδεια απόπλου σε ορισμένα δρομολόγια πλοίων, κυρίως ως ένδειξη σεβασμού προς τους κατοίκους των νησιών και διευκόλυνσης της ήδη δύσκολης χειμερινής διαβίωσής τους παραμονές μάλιστα εορτών...» κατέληξε.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016, 14:54