Κορκίδης: Το εμπόριο δύναται να αποτελέσει τον επιταχυντή της οικονομίας

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017, 10:34
Κορκίδης: Το εμπόριο δύναται να αποτελέσει τον επιταχυντή της οικονομίας
«Το ελληνικό εμπόριο δύναται να αποτελέσει τον επιταχυντή της οικονομίας, ενώ λόγω των πολύπλευρων εκδηλώσεών του αναμένεται να συνεχίσει να αποτελεί αρμό της κοινωνικής συνοχής και της ισόρροπης σχέσης κέντρου και περιφέρειας. Γι' αυτό το τελευταίο, είναι σημαντικό να αναπτυχθεί ένας γόνιμος διάλογος, στον οποίο οι κοινωνικοί φορείς ενέχουν σημαίνοντα ρόλο» σημείωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στη Σπάρτη.

Στο πλαίσιο επαφών που πραγματοποιεί η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας με εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου αλλά και φορείς που μπορούν να συνδράμουν στην ενίσχυση της εμπορικής δραστηριότητας, ο κ. Κορκίδης επισκέφτηκε τη Σπάρτη και συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο του εμπορικού συλλόγου της περιοχής, ενώ συναντήθηκε και με τον δήμαρχο Σπάρτης Ευάγγελο Βαλιώτη, την αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λακωνίας Ιωάννη Παναρίτη.

Ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας αντάλλαξε ιδέες και προβληματισμούς σχετικά με τη διαμορφούμενη οικονομία και ανέδειξε τη συμβολή της Λακωνίας και της Σπάρτης ειδικότερα στην επιχειρηματική ανάπτυξη. Πιο συγκεκριμένα, από τα στοιχεία του Μητρώου Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΣΤΑΤ, η Περιφερειακή ενότητα Λακωνίας συγκεντρώνει 7.790 επιχειρήσεις, ενώ οι 2.179 από αυτές είναι εμπορικές. Στο σύνολο της επιχειρηματικότητας της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας κατέχει σημαντική παρουσία ο Δήμος Σπάρτης, καθώς εκεί συγκεντρώνεται παραπάνω από το 40% των επιχειρήσεων.

Αναλυτικότερα, στον Δήμο Σπάρτης φαίνεται ότι το εμπόριο αποτελεί τον κυρίαρχο κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, καθώς 3 στις 10 επιχειρήσεις είναι εμπορικές. Επίσης, με βάση το Μητρώο του 2010 το εμπόριο στο σύνολό του στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας συγκεντρώνει 651.655.970,24 ευρώ ετήσιο κύκλο εργασιών.

Τέλος, σε όλες τις πόλεις της Λακωνίας χωροθετούνται 1.417 επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, με την κατηγορία «άλλο λιανικό εμπόριο», στην οποία εμπεριέχονται οι δραστηριότητες, όπως τα φωτογραφικά είδη, τα οπτικά και τα είδη λαϊκής τέχνης, να κατέχει τη σημαντικότερη θέση. Υψηλή συμμετοχή έχουν, επίσης, οι κλάδοι παντοπωλεία, τρόφιμα και η ένδυση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017, 10:34