Κορκίδης: H ελληνική οικονομία δεν έχει διαφύγει ακόμα τους κινδύνους που την απειλούν

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018, 09:59
Κορκίδης: H ελληνική οικονομία δεν έχει διαφύγει ακόμα τους κινδύνους που την απειλούν
Περισσότερα βήματα στην κατεύθυνση της στήριξης και επιβράβευσης της υγιούς, συνεπούς και βιώσιμης επιχειρηματικότητας ζητεί ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης, με αφορμή την ψήφιση στη Βουλή του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019.

Αναφερόμενος στο «πακέτο» των θετικών μέτρων που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό (μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 260 εκατ. ευρώ, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών κατά 177 εκατ. ευρώ, επιδότηση των εισφορών των νέων εργαζομένων με 51 εκατ. ευρώ, αύξηση του κατώτατου μισθού, σε συνδυασμό με την οριακή μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων κατά 1%), τονίζει ότι, παρόλο που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν επαρκούν για να καλύψουν το «brain drain», ούτε το «business drain», που έχει προκληθεί στον τόπο μας, λόγω της πολυετούς ύφεσης.

«Ο προϋπολογισμός του 2019 δεν μας προβληματίζει τόσο για την προεκλογική χροιά, αλλά κυρίως γιατί υπολείπεται αναπτυξιακών κινήτρων προς την πραγματική οικονομία και βασίζεται σε μία πρόσκαιρη επιδοματική πολιτική προς την ελληνική κοινωνία. Βεβαίως, καθώς ο προϋπολογισμός αφορά σε μία χρονιά τριπλών εκλογών, ενδέχεται να προκαλέσει δημοσιονομικούς ελιγμούς από αποκλίσεις των δημοσίων δαπανών. Εν κατακλείδι, η ελληνική οικονομία, με μία άλλη αρχιτεκτονική, μπορεί να έχει προοπτική ανάπτυξης, αλλά δεν έχει διαφύγει ακόμα τους κινδύνους που την απειλούν, αφού συνεχίζει να κινείται αργά και χωρίς δυναμική. Το βέβαιο είναι ότι και το 2019 η πραγματική οικονομία της χώρας θα πρέπει να παλέψει σκληρά για να σταθεί όρθια» καταλήγει ο κ. Κορκίδης.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018, 10:02