Πρόβλημα με την τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς με φυσικό αέριο ανακύπτει εξαιτίας του ελλείμματος στην προμήθεια της χώρας μας, που κυμαίνεται από 0,44 δισ. κ.μ. για το 2012, 0,72 δισ. κ.μ. για το 2013 και φθάνει τα 1,28 δισ. κ.μ. το 2014, καταγράφει μελέτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που εκπονήθηκε, προκειμένου να εκτιμηθεί η επικινδυνότητα της ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας.

Το πρόβλημα, που, σύμφωνα με τη ΡΑΕ, μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη σύναψη νέων βραχυχρόνιων ή μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας αερίου, κατεγράφη ήδη το προηγούμενο διάστημα, όταν διεκόπη η παροχή αερίου από την Τουρκία και ο ΔΕΣΦΑ κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, διακόπτοντας την τροφοδοσία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη της ΡΑΕ αφορά στους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος έως και το 2014, ωστόσο, όπως δείχνουν τα στοιχεία, εφόσον δεν υπάρξουν νέες συμβάσεις προμήθειας, τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα από το 2016 και μετά, καθώς τότε λήγει το μακροχρόνιο συμβόλαιο προμήθειας με τη Ρωσία. Οι συζητήσεις για την επέκτασή του έχουν «παγώσει» εδώ και περίπου τρία χρόνια, τη στιγμή μάλιστα που η ζήτηση βαίνει αυξανόμενη. Όσο δε για το συμβόλαιο προμήθειας από την Αλγερία αυτό λήγει το 2022, αλλά, σύμφωνα με τη μελέτη, καλύπτει μόλις το 1/6 της προβλεπόμενης ζήτησης από το 2016 και μετά.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης