Οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις επιδεινώνουν την κατάσταση της οικονομίας και αυξάνουν τους κινδύνους, προειδοποιεί μεταξύ άλλων ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Σε νέα έκθεση για την ελληνική οικονομία, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι η επίτευξη συμφωνίας θα μετριάσει τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους για την Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως, τονίζει, η συμφωνία θα επέλθει την τελευταία δυνατή στιγμή, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατυχήματος. Μάλιστα, σημειώνει ότι η άρνηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην προτεινόμενη συμφωνία ή η προκήρυξη πρόωρων εκλογών θα αναβάλουν την άμεση εκταμίευση των χρημάτων.

Στο σενάριο της μη επίτευξης συμφωνίας, η Fitch επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα καταβάλλει τη δόση των 1,53 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αυξάνοντας τον κίνδυνο επιβολής περιορισμών στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων.

Όπως εξηγεί, η αθέτηση της πληρωμής προς του ΔΝΤ δεν θα συνεπάγεται την υποβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης σε καθεστώς χρεοκοπίας. Ωστόσο, θα συνιστά «credit negative» για την αξιολόγηση «CCC» της Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, η Fitch επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές πριν το τέλος της νέας επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος.

«Η παρατεταμένη αβεβαιότητα ζημιώνει την ελληνική οικονομία, καθώς πλήττει την επενδυτική, καταναλωτική και καταθετική εμπιστοσύνη, ωθώντας την οικονομία από τη στασιμότητα στην ύφεση» εκτιμά εν συνεχεία η Fitch.

Όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα, ο αμερικανικός οίκος προβλέπει περαιτέρω επιδείνωση τόσο της ρευστότητας, όσο και της ποιότητας των τραπεζικών στοιχείων ενεργητικού (assets).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης