Κερέ: Η ελληνική κρίση έδειξε την αδυναμία του σημερινού μοντέλου της Ευρωζώνης

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 2 Ιουλίου 2016, 02:37
Κερέ: Η ελληνική κρίση έδειξε την αδυναμία του σημερινού μοντέλου της Ευρωζώνης
Η ελληνική κρίση έδειξε την αδυναμία του σημερινού μοντέλου της Ευρωζώνης, τόνισε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μπενουά Κερέ, προσθέτοντας ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται αργά και έχουν υψηλό κόστος για όλους.

Σε συνέντευξη που έδωσε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο Κερέ υποστήριξε την ανάγκη ισχυρότερης ενοποίησης της Ευρωζώνης σημειώνοντας: «Το ευρώ είναι μια πραγματικότητα και πρέπει να προστατευθεί. Αυτό υποθέτει ότι θα κινηθούμε στην κατεύθυνση της ενοποίησης σε χρηματοοικονομικά και δημοσιονομικά θέματα, η οποία θα εστιάζει σε κοινούς θεσμούς της Ευρωζώνης που θα λογοδοτούν στους πολίτες. Χωρίς αυτή, η ικανότητά μας να αντιδρούμε θα είναι περιορισμένη και, για μια ακόμη φορά, θα χάσουν οι πιο ευάλωτοι και οι νεότεροι. Η εμπειρία από την κρίση με έχει πείσει ότι μία διακυβερνητική Ευρώπη, όπου οι δημοσιονομικές και χρηματοοικονομικές αποφάσεις λαμβάνονται μόνο από τις κυβερνήσεις, θα καταδίκαζε το ευρώ σε μακροχρόνια αδυναμία».

Και πρόσθεσε: «Η ελληνική κρίση έδειξε τα όρια αυτής της διαδικασίας: Οι αποφάσεις είναι πολύ αργές και προκαλούν υψηλό κόστος για όλους».

Απαντώντας στην ερώτηση αν η υπάρχει φόβος για μια επιστροφή της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, όπως το 2012, αν καθυστερήσει πολύ η πολιτική αντίδραση, ο Κερέ σημείωσε: «Από το 2010, όποτε απειλείτο η ενότητα του ενιαίου νομίσματος, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες έπαιρναν τις αναγκαίες αποφάσεις. Πριν από ένα έτος επιβεβαίωσαν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη. Εάν εμφανισθούν νέες αδυναμίες, είμαι πεπεισμένος ότι οι κυβερνήσεις θα συνεργασθούν ξανά».

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 2 Ιουλίου 2016, 02:37