Η ταχύτητα των πρόσφατων ρευστοποιήσεων στην ευρωπαϊκή αγορά κρατικών ομολόγων είναι ανησυχητική, δήλωσε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προσθέτοντας ωστόσο ότι συνολικά η κίνηση είναι μια φυσιολογική διόρθωση.

Ο Κερέ είπε ότι η τράπεζα θα αυξήσει λίγο τις αγορές τίτλων τον Μάιο και τον Ιούνιο για να αντισταθμίσει τη χαμηλότερη ρευστότητα στην αγορά τους καλοκαιρινούς μήνες του Ιουλίου και του Αυγούστου, αλλά όχι για να αντισταθμίσει τις ρευστοποιήσεις στην αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η τράπεζα ίσως αυξήσει τις αγορές τίτλων τον Σεπτέμβριο για να εξομαλύνει τις συναλλαγές και να διατηρήσει τον μέσο μηνιαίο όρο στα 60 δισ. ευρώ» τόνισε.

«Δεν βλέπω την πρόσφατη αντιστροφή στις τιμές των Bunds και άλλων κρατικών ομολόγων ως λόγο ανησυχίας, στον βαθμό που αυτό αντανακλά μια διόρθωση της αγοράς» ανέφερε ο Κερέ σε χθεσινή ομιλία του που ήταν κλειστή για τους δημοσιογράφους και δημοσιεύθηκε σήμερα.

«Είναι η ταχύτητα της αντιστροφής που με ανησυχεί περισσότερο» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έπειτα από αρκετά παρόμοια επεισόδια, αποτελεί ακόμη ένα περιστατικό ακραίας αστάθειας στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές που δείχνει σημάδια μειωμένης ρευστότητας» επεσήμανε ο Μπενουά Κερέ.

Οι ρευστοποιήσεις στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης τις τελευταίες δύο εβδομάδες ήταν οι πιο έντονες από την εισαγωγή του ευρώ.

Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων ανήλθαν από τα σχεδόν μηδενικά επίπεδά τους στα τέλη Απριλίου σε άνω του 7% την περασμένη εβδομάδα, μια απρόσμενη αντιστροφή την ώρα που η ΕΚΤ αγοράζει 60 δισ. ευρώ τίτλων κάθε μήνα στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Από τη μεριά του, ο Κριστιάν Νουαγέ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να αναλάβει περαιτέρω δράση για να πετύχει τον στόχο για τον πληθωρισμό.

Μετά τα σχόλια των δύο αξιωματούχων, επισημαίνει το Reuters, το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό εβδομάδας στα 1,1160 δολάρια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης