Την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ μ’ έναν νέο φόρο στην ακίνητη περιουσία, στον οποίο θα υπάρχει αφορολόγητο όριο το οποίο θα «προστατεύει» τους οικονομικά ασθενέστερους, σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών.

Το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί ότι η ένταξη των αγροτεμαχίων στον ΕΝΦΙΑ από το 2017 θα επιτρέψει στη μερική μετατόπιση των βαρών από φυσικά πρόσωπα με μικρή ακίνητη περιουσία​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Με τα… ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ να ανεβαίνουν σε λίγες ημέρες στο Taxisnet, το οικονομικό επιτελείο αναζητεί τρόπους δικαιότερης κατανομής των βαρών από την επόμενη χρονιά, προκειμένου να κατευνάσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια από τη συνεχιζόμενη φορο-επιδρομή. Η κυβέρνηση -διά στόματος του αναπληρωτή Οικονομικών κ. Αλεξιάδη- έκανε λόγο για μετατόπιση των επιβαρύνσεων στη μεγάλη και πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία μέσω ενός νέου φόρου. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν, όμως, ότι ο ΕΝΦΙΑ ήρθε για να μείνει, ανεξαρτήτως των όποιων τροποποιήσεων επέλθουν, ο ετήσιος στόχος των 2,65 δις ευρώ είναι αδιαπραγμάτευτος. Η ανάγκη για έσοδα είναι τεράστια και ο συγκεκριμένος φόρος έχει αποδειχτεί ένας από τους αποδοτικότερους των τελευταίων ετών. Το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί, πάντως, ότι η ένταξη των αγροτεμαχίων στον ΕΝΦΙΑ από το 2017 θα επιτρέψει στη μερική μετατόπιση των βαρών από φυσικά πρόσωπα με μικρή ακίνητη περιουσία.



Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), ο φόρος θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις, αρχής γενομένης από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Τελευταία δόση στα τέλη Ιανουαρίου 2017. Στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών διαμηνύουν ότι το 90% των φυσικών προσώπων (περίπου 6,4 εκατ. φορολογούμενοι) θα πληρώσει είτε λιγότερο ΕΝΦΙΑ ή ίδιο ή ελάχιστα αυξημένο.

Έρχεται το Περιουσιολόγιο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», ο Τρύφων Αλεξιάδης ανέφερε πως «ο νέος φόρος που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ θα φορολογεί το σύνολο της περιουσίας, θα έχει αφορολόγητο και θα είναι δίκαιος και αναλογικός».

​Όσον αφορά στην πάταξη της φοροδιαφυγής, ο κ. Αλεξιάδης επανέλαβε ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει θέσπιση κινήτρων για τους πολίτες που θα καταγγέλλουν μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίουΠαράλληλα, έκανε λόγο για υποχρεωτική ηλεκτρονική δήλωση περιουσιακής κατάστασης απ’ όλους τους φορολογούμενους, καθώς και για μεγάλες αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας. Επιπλέον, γνωστοποίησε ότι έχουν ετοιμαστεί και θα κατατεθούν το συντομότερο δυνατόν στη Βουλή οι διατάξεις για το Περιουσιολόγιο και την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων. Ειδικότερα, εξήγησε πως «από τον Φεβρουάριο για 8.500.000 φορολογουμένους θα δηλώνονται στοιχεία από το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους».

Για πρώτη φορά θα δηλωθούν και τα μετρητά που έχουν στην κατοχή τους οι πολίτες (ακόμα και αν αυτά είναι κάτω από 100 ευρώ), ενώ η δήλωση αυτή θα υποβάλλεται μόνο όταν υπάρχουν αλλαγές. Δεν θα είναι δηλαδή συστηματική και ετήσια η υποβολή της, όπως είπε.

Όσον αφορά στην πάταξη της φοροδιαφυγής, επανέλαβε ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει θέσπιση κινήτρων για τους πολίτες που θα καταγγέλλουν μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης