Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, ανέφερε ότι το τεράστιο έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό της χώρας «δεν μπορεί να συνεχιστεί ως έχει» και επισείει «σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις».

Ο κ. Μπερνάνκι δήλωσε σε επιτροπή του Κογκρέσου την Πέμπτη ότι η νομοθετική εξουσία θα πρέπει να θέσει ως «πρώτη της προτεραιότητα» ότι το αμερικανικό χρέος, το οποίο αυτή την στιγμή έχει ξεπεράσει τα 15 τρισεκατομμύρια δολάρια, τουλάχιστον θα σταθεροποιηθεί έναντι των ετήσιων εσόδων, εάν δεν αρχίσει να μειώνεται. Το ετήσιο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας είναι σήμερα σχεδόν ίσο με το μέγεθος του χρέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ΗΠΑ στην παρούσα φάση πληρώνουν πολύ χαμηλό επιτόκιο για τα χρήματα που δανείζονται προκειμένου να λειτουργήσει ο κρατικός μηχανισμός, ακόμα και μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητα των ΗΠΑ από την Standard and Poor’s πέρυσι. Ωστόσο ο κ. Μπερνάνκι προειδοποίησε ότι τα επιτόκια δανεισμού «μπορεί να αυξηθούν σύντομα» εάν οι επενδυτές χάσουν την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα της κυβέρνησης να χειριστεί την οικονομική της πολιτική. Αυτό μπορεί να αυξήσει σημαντικά το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ.

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι αναμένει να επιβαρύνει το χρέος της κατά 1,1 τρισεκατομμύριο δολάρια το οικονομικό έτος που τελειώνει τον Σεπτέμβριο, να το μειώσει δηλαδή σε σύγκριση με το 2011, παρόλα αυτά είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που το ετήσιο έλλειμμα ξεπερνά το 1 τρισεκατομμύριο. Ο Πρόεδρος Ομπάμα και το Κογκρέσο συμφώνησαν πέρυσι σε σχέδιο μείωσης του ελλείμματος αλλά οι περικοπές δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί.

Ο κ. Μπερνάνκι ανέφερε ότι με το πέρασμα του χρόνου το αυξανόμενο δημόσιο χρέος θα δημιουργήσει εμπόδια στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης