«Φουσκωμένα» θα είναι τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ και το 2017, καθώς η κυβέρνηση βάζει στον… πάγο τη «διόρθωση» των αντικειμενικών αξιών και την εναρμόνισή τους με τις εμπορικές -διαδικασία που θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέσα στο τρέχον έτος. 

Παράγοντες της αγοράς, πάντως, κατηγορούν την κυβέρνηση για φοροεισπρακτική λογική, επισημαίνοντας ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει σε καμία περίπτωση να θέσει σε κίνδυνο την είσπραξη των 2,65 δις ευρώ από τον συγκεκριμένο φόρο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το Υπουργείο Οικονομικών επικαλείται τεχνικές δυσκολίες για να δικαιολογήσει την αδυναμία αναπροσαρμογής, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη συλλογή στοιχείων όσον αφορά στην πραγματική αξία των ακινήτων. Παράγοντες της αγοράς, πάντως, κατηγορούν την κυβέρνηση για φοροεισπρακτική λογική, επισημαίνοντας ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει σε καμία περίπτωση να θέσει σε κίνδυνο την είσπραξη των 2,65 δις ευρώ από τον συγκεκριμένο φόρο, ειδικά σε μια χρονική περίοδο που η κοινωνία εμφανίζεται «κουρασμένη» από τις συνεχείς επιβαρύνσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες.

Ο ΕΝΦΙΑ έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια στον πιο αποτελεσματικό και «σίγουρο» φόρο, προσφέροντας σημαντική ένεση ρευστότητας στα κρατικά ταμεία. Λαμβάνοντας, μάλιστα, υπ’ όψιν τον κίνδυνο από την ενεργοποίηση του «κόφτη» στα δημοσιονομικά σε περίπτωση απόκλισης των προβλεπόμενων στόχων, είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για ελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Ήδη, οι πολίτες θα πρέπει να ετοιμάζονται για τα φετινά… ραβασάκια, τα οποία καταφθάνουν μέσα στον Αύγουστο, με τον φόρο να πρέπει να καταβληθεί σε πέντε δόσεις.

Υπενθυμίζεται πως ο ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται κάθε χρόνο με βάση την αντικειμενική αξία που έχει το ακίνητο την 1η ημέρα του έτους. Επομένως, οποιαδήποτε μείωση προκύψει, όπως συνέβη και το 2015 που οι τιμές άλλαξαν τον Μάιο, δεν θα επηρεάσει τον φόρο, καθώς αυτός συνδέεται με τις αξίες ακινήτων που ισχύουν κατά την 1η Ιανουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αμετάβλητος (στην καλύτερη) ο ΕΝΦΙΑ το 2017

Ως εκ τούτου, ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει «ακριβός» και το 2017, καθώς υπολογίζεται με βάση τις «πλασματικές» αντικειμενικές αξίες, οι οποίες -παρά την πρόσφατη μείωσή τους- παραμένουν υψηλότερες των εμπορικών τιμών σε πολλές περιοχές της χώρας, σε ποσοστά 40%, 50%, 60% ακόμη και 70%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και μετά την πρόσφατη μείωση κατά 4% έως 19%, το άνοιγμα της «ψαλίδας» μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών παραμένει μεγάλο κυρίως στις λεγόμενες «ακριβές» περιοχές του Λεκανοπεδίου.

​Ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει «ακριβός» και το 2017, καθώς υπολογίζεται με βάση τις «πλασματικές» αντικειμενικές αξίες, οι οποίες παρά την πρόσφατη μείωσή τους παραμένουν υψηλότερες των εμπορικών τιμών σε πολλές περιοχές της χώραςΥπενθυμίζεται ότι βάσει του μνημονίου που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2015, η κυβέρνηση έπρεπε έως τον Σεπτέμβριο του 2016 να εναρμονίσει όλες τις αντικειμενικές αξίες με τις τιμές της αγοράς, με ισχύ από τον Ιανουάριο του 2017. Για τον σκοπό αυτό, συστάθηκε ειδική επιτροπή στο Υπουργείο Οικονομικών, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης είχε δηλώσει ότι «ο κύκλος των αντικειμενικών αξιών έχει κλείσει» και πως «από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων, το οποίο θα βασίζεται στις πραγματικές εμπορικές τιμές». Όπως όλα δείχνουν, το σχέδιο αυτό μένει στα χαρτιά, με τον ΕΝΦΙΑ για το 2017 να είναι στην καλύτερη περίπτωση ίδιος με αυτόν για το 2016.

Το «πάγωμα» των αντικειμενικών συμπαρασύρει και τον φόρο ακίνητης περιουσίας για το 2017, ο οποίος υπολογίζεται βάσει των αξιών αυτών κάθε 1η Ιανουαρίου.

Διαβάστε επίσης:
http://www.zougla.gr/greece/article/enfialtis-stin-epistrofi-forou

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης