Έως την Παρασκευή θα πρέπει οι τροϊκανοί να έχουν πειστεί για την κάθοδό τους στην Αθήνα.

Μία ιδιαίτερα κρίσιμη εβδομάδα ξεκινάει σήμερα καθώς έως την Παρασκευή η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις -που διεξάγονται μέσω e-mails-με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την έλευση στην Αθήνα των εκπροσώπων των δανειστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια στιγμή, καθοριστικής σημασίας είναι η επίσκεψη -για την οποία δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη ημερομηνία-του νέου επιτρόπου Οικονομικών υποθέσεων και πρώην υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Πιέρ Μoσχοβισί, αλλά και η πραγματοποίηση την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου του Eurogroup.

Οι καυτοί φάκελοι

Τα «καυτά» ζητήματα που πρέπει να «κλείσουν» προκειμένου οι τροϊκανοί να έρθουν στην Αθήνα και να ξεκινήσει ο νέος γύρος αξιολόγησης αφορούν μεταξύ άλλων τον προϋπολογισμό του 2015 και το προσδοκώμενο χρηματοδοτικό κενό της τάξης του 1,5-2 δις ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαπραγματεύσεις λοιπόν, σχετίζονται με το πώς θα κλείσει το κενό αυτό, με την ελληνική πλευρά να προσβλέπει στην μη λήψη νέων μέτρων και στην παροχή φοροελαφρύνσεων.

Παράλληλα, τρόικα και κυβέρνηση θα πρέπει να βρουν τη χρυσή τομή για τις 6.500 απολύσεις, την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου (που ζητούν οι δανειστές) και το νέο ασφαλιστικό. Από την κυβέρνηση διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να ανοίξει εκ νέου ζήτημα με το ασφαλιστικό και να υπάρξουν νέες περικοπές συντάξεων ή μείωση των ορίων ηλικίας, με τις όποιες αλλαγές να είναι διοικητικού και τεχνικού χαρακτήρα.

Αναφορικά με το συνδικαλιστικό νόμο, η τρόικα ζητεί να μειωθούν σημαντικά οι συνδικαλιστικές άδειες και η απόφαση για την κήρυξη της απεργίας να λαμβάνεται από το 50+1% των εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα.

Στα κάπως πιο «ανώδυνα» θέματα βρίσκεται το χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και την πρόοδο ως προς τη σύσταση της μικρής ΔΕΗ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης