Ο αριθμός που το τελευταίο διάστημα μπήκε στη ζωή των περισσότερων επιτηδευματιών είναι ο λεγόμενος Κ.Α.Δ. ( Κωδικός αριθμός δραστηριότητας)

Αν και κανονικά οι περισσότεροι επαγγελματίες που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα θα έπρεπε να γνωρίζουν τον κωδικό της κύριας δραστηριότητάς τους, η αλήθεια είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία αυτών έψαξε να μάθει τον αριθμό αυτό όταν έγιναν οι ανακοινώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών για τις παροχές που θα δίνονταν σε διάφορα επαγγέλματα ως βοήθημα εξαιτίας της μεγάλης κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τότε άλλοι με μεγάλη έκπληξη διαπίστωσαν πως, ενώ ασκούσαν δραστηριότητα η οποία είχε πληγεί ανεπανόρθωτα από τον ιό, ο κύριος Κ.Α.Δ. τους  ήταν άσχετος με τη δραστηριότητα αυτή, η οποία συμπεριλαμβανόταν σε δευτερεύοντα Κ.Α.Δ.

Κάποιοι άλλοι όμως οι οποίοι ασκούσαν δραστηριότητα η οποία δεν είχε πληγεί από την κρίση του ιού, με μεγάλη τους έκπληξη διαπίστωσαν πως ο κύριος Κ.Α.Δ. που αντιστοιχεί στην επιχείρησή τους συμπεριλαμβανόταν στους πληγέντες Κ.Α.Δ., με αποτέλεσμα και να μπορούν να συνεχίσουν να επιχειρούν και να ωφεληθούν από τα βοηθήματα της κυβέρνησης ως πληγέντες.

Η μεγάλη αλήθεια βέβαια είναι πως ούτε η πρώτη κατηγορία αλλά ούτε και η δεύτερη κάνανε κάτι εκ του πονηρού ή εσκεμμένα και σε προγενέστερο μάλιστα χρόνο, αφού ισχύει ως δεδομένο πως ο οποιοσδήποτε μπορεί να επιλέξει έναν κύριο Κ.Α.Δ. και απεριόριστους δευτερεύοντες, χωρίς καμιά απολύτως διάκριση ή όφελος και χωρίς να υπάρχει καμία υποχρέωση ο κύριος Κ.Α.Δ. να αποτελεί τη βασική και μεγαλύτερη πηγή εσόδων τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πιθανότερο είναι μάλιστα τις περισσότερες φορές ο λογιστής τους να επέλεξε επιπολαίως έναν κωδικό χωρίς καν να έχουν ερωτηθεί οι ασκούντες τη δραστηριότητα, αφού το μόνιμο επιχείρημα ήταν πάντα πως ό,τι δραστηριότητα και να ασκεί κάποιος καλύπτεται ακριβώς το ίδιο με τον δευτερεύοντα Κ.Α.Δ. χωρίς κανέναν περιορισμό.

Υπάρχουν επίσης και περιπτώσεις επιχειρήσεων με κύριο Κ.Α.Δ. σε κεντρικό κατάστημα που δεν έχει πληγεί και δευτερεύοντα Κ.Α.Δ. σε υποκατάστημα που βρίσκεται σε άλλη περιοχή που έχει πληγεί και έχει ανασταλεί η δραστηριότητά του, λόγω όμως του κύριου Κ.Α.Δ. στο κεντρικό κατάστημα αδυνατεί αδίκως να μπει στο πρόγραμμα στήριξης και παροχών, καθώς επίσης και στη δυνατότητα μείωσης του ενοικίου.

Εν κατακλείδι, το μόνο σίγουρο είναι πως κανείς σε προγενέστερο χρόνο δεν επέλεξε εκ του πονηρού ως κύριο Κ.Α.Δ. τον έναν ή τον άλλον, αφού δεν θα είχε κανένα απολύτως όφελος επ’ αυτού, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν αδικίες τόσο σε αυτούς που δεν περιλαμβάνονται όσο και σε άλλους που περιλαμβάνονται.

Η απόφαση να μην μπορεί κάποιος να αλλάξει τώρα τον κύριο Κ.Α.Δ. είναι ακραία και φέρνει πολλούς σε απόγνωση, ενώ θα μπορούσε εύκολα και δίκαια να δοθεί μια λύση σε ένα πρόβλημα που βασανίζει σήμερα τόσο κόσμο.

Λύση του τύπου ετεροχρονισμένης αποδοχής για την αλλαγή του κύριου Κ.Α.Δ. με ταυτόχρονη απόδειξη των εσόδων των 2 ή 3 τελευταίων ετών θα ήταν η σωστή και η ενδεδειγμένη, καθώς επίσης και αποδοχή δευτερεύοντα Κ.Α.Δ. ως κύριου με ταυτόχρονη απόδειξη μεγαλύτερων εσόδων του από τον κύριο Κ.Α.Δ. θα ήταν απόλυτα σωστή. Θα μπορούσαν βεβαίως να επιβάλλονταν δυσμενείς συνέπειες σε αναληθείς δηλώσεις, με σκοπό την αποτροπή εσκεμμένων ψευδών δηλώσεων.

Θα έπρεπε επίσης βέβαια στο άμεσο μέλλον να διορθωνόταν από τις Φορολογικές Αρχές το παράδοξο της δυνατότητας επιλογής ενός κύριου Κ.Α.Δ. ο οποίος να μην ασκείται ουδέποτε ως δραστηριότητα ή να έχει εμφανώς μειωμένα έσοδα από τους δευτερεύοντες Κ.Α.Δ.

Πρέπει να δοθεί λύση άμεσα ώστε να μην υπάρχουν αδικίες, καθώς και εύνοιες εκεί που δεν πρέπει!!!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης