Με ρυθμό 100 εκατ. ευρώ ημερησίως, παρά τα capital controls, συνεχίζονται οι εκροές κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες, δηλώνει τραπεζίτης, όπως αναφέρει το CNBC, επικαλούμενο δημοσίευμα των Financial Times.

Εκτός κι αν η ΕΚΤ συμφωνήσει να τις δανείσει περισσότερα κεφάλαια. Την Δευτέρα δεν θα υπάρχουν λεφτά για τους καταθέτες, πρόσθεσε ο ίδιος τραπεζίτης. Την ίδια εκτίμηση έκανε και η επικεφαλής της ΕΕΤ μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό την Πέμπτη, η οποία δήλωσε πως τα ΑΤΜs θα έχουν χρήματα μέχρι την Δευτέρα, αλλά δεν δήλωσε τι θα συμβεί μετά από εκεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθώς η πίεση έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, οι τραπεζίτες δηλώνουν στους Financial Times ότι οι τράπεζες της Ελλάδας ουσιαστικά ανακυκλώνουν τα χρήματα. Το σύστημα συντονίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία έχει ζητήσει από τις πιο υγιείς τράπεζες να επιστρέψουν μέρος της ρευστότητάς τους, έτσι ώστε να μπορεί να κατανεμηθεί στις ασθενέστερες.

«Δεν έχουμε επιλογή», δήλωσε ένας τραπεζίτης. Οι τράπεζες έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε μια ύστατη λύση μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης που θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να αυξήσει την χρηματοδότηση των 89 δισ. ευρώ, που έχουν ήδη εκταμιεύσει, και επίσης να χαλαρώσει τους όρους δανεισμού.

Την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ άλλαξε τους κανόνες, και οι ελληνικές τράπεζες υποχρεώθηκαν να χορηγήσουν περισσότερα collateral για κάθε ευρώ που δανείζονται από την ΕΚΤ. Οι αλλαγές επηρέασαν κυρίως collateral τα οποία καλυπτόταν από μια εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Ένας τραπεζίτης εκτίμησε ότι «εξαφανίστηκαν» περίπου 16 δισ. ευρώ σε collateral, από την κίνηση της ΕΚΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν δεν διασφαλιστεί μια αύξηση, οι τράπεζες «θα τεθούν στο πλαίσιο της εξυγίανσης και θα κλείσουν», δηλώνει ένας τραπεζίτης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης