Κ. Μίχαλος: Το κλίμα στην αγορά μετά από καιρό αρχίζει να είναι θετικό

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 2019, 15:55
Κ. Μίχαλος: Το κλίμα στην αγορά μετά από καιρό αρχίζει να είναι θετικό

Έχει δημιουργηθεί θετικό κλίμα στην αγορά αναφέρει ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, η οποία μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αρχίζει ξανά να αισιοδοξεί ωστόσο, ο μεγάλος στόχος, που είναι η οριστική επιστροφή στην ανάπτυξη βρίσκεται ακόμη μπροστά μας.

Σε γενική συνέλευση της ΚΚΕ στα Χανιά ανέφερε επίσης πως ο στόχος για ανάπτυξη της τάξεως του  2,8% το 2020, στον οποίο βασίζονται οι προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού, είναι μεν εφικτός, αλλά παραμένει φιλόδοξος και απαιτητικός με βάση τα σημερινά δεδομένα. 

 «Η μείωση των φορολογικών συντελεστών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουμε σ' αυτή την κατεύθυνση. Δεν είναι όμως αρκετή. Απαιτούνται αποφασιστικές και αποτελεσματικές δράσεις, σε μια σειρά από μέτωπα» υπογράμμισε ο κ. Μίχαλος.

 Όπως είπε: Χρειάζεται ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, πλήρης αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, καθώς και εργαλείων όπως είναι οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Περισσότερες και πιο τολμηρές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες στο επόμενο διάστημα για τη χαλάρωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και του ασφαλιστικού συστήματος, για την ψηφιοποίηση του κράτους και της οικονομίας, για την αναβάθμιση της Παιδείας και την ενίσχυση του τριγώνου της γνώσης, τη σύνδεση δηλαδή της εκπαίδευσης με την έρευνα και την καινοτομία.

Επίσης, οι επιχειρηματική κοινότητα περιμένει την εφαρμογή μιας εθνικής στρατηγικής για τη μείωση του κόστους της ενέργειας. «Για να πάψει η χώρα να έχει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη» όπως σημείωσε και προσέθεσε ότι αναμένουν οι επιχειρηματίες περισσότερες παρεμβάσεις για την ενδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αύξηση των πόρων από κοινοτικά και εθνικά προγράμματα, για την ενθάρρυνση επενδύσεων σε νέο εξοπλισμό και τεχνολογίες και περισσότερα και πιο ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και κίνητρα και παρεμβάσεις που ευνοούν την επιχειρηματική μεγέθυνση, την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, την εξωστρέφεια, την πρόσβαση στην καινοτομία.   

 «Τέλος -και με δεδομένο ότι δεν μπορούν να υπάρξουν νέα σχέδια και επενδύσεις, χωρίς νέες πιστώσεις- περιμένουμε γενναίες αποφάσεις και δραστικές κινήσεις για την αποκατάσταση της τραπεζικής χρηματοδότησης της οικονομίας» σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΕ.

Επιπλέον, ο πρόεδρος αναφέρθηκε στο διεθνές περιβάλλον, το οποίο όπως είπε, γίνεται όλο και πιο αβέβαιο, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τις επιπτώσεις του δασμολογικού πολέμου ΗΠΑ- Κίνας και άλλων μεγάλων εμπορικών εταίρων, το επικείμενο Brexit, αλλά και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

 Η συστηματική ενίσχυση της ανάπτυξης αποτελεί μονόδρομο, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις που προκαλεί η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και να δημιουργηθούν επαρκή αναχώματα, απέναντι στις αυξανόμενες πιέσεις» κατέληξε ο κ. Μίχαλος.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 2019, 15:57