Σημαντικά κέρδη συγκέντρωσε ο ιαπωνικός Nikkei σε μια κατά τ’ άλλα πτωτική ασιατική αγορά, καθώς το ράλι του δολαρίου είχε ως αποτέλεσμα την εξασθένιση του ιαπωνικού γιεν.

Ο Nikkei ενισχύθηκε κατά 2,3% στις 16.737,49 μονάδες, με το δολάριο να αντιδρά στις δηλώσεις της προέδρου της Fed, Janet Yellen, στο ετήσιο συμπόσιο τραπεζιτών στο Jackson Hole, η οποία ενίσχυσε τις προσδοκίες για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δολάριο εκτοξεύτηκε σε υψηλό δύο εβδομάδων έναντι του γιεν, αγγίζοντας τα 102,31 γιεν -το υψηλότερο επίπεδο από τις 12 Αυγούστου-, προτού οπισθοχωρήσει ξανά στα 102,24 γιεν.

Το αδύναμο γιεν προσφέρει στήριξη στις ιαπωνικές εξαγωγές. Οι μετοχές μεγάλων Ιαπώνων εξαγωγέων κινήθηκαν έντονα ανοδικά, με την Toyota Motor να κλείνει στο +3,99, τη Honda Motor στο +3,7% και τη Nissan Motor στο +2,77%.

Η αγορά ανέμενε ενδείξεις υπέρ της αύξησης των επιτοκίων εφέτος από τη συνάντηση των τραπεζιτών και οι επενδυτές κινούνταν διστακτικά τις ημέρες πριν από την ομιλία της Yellen. Η όποια αμφιβολία υπήρχε στην αγορά για τις προθέσεις της Fed μετά την Yellen, διαλύθηκε μετά τα σχόλια που ακολούθησαν από τον αντιπρόεδρο της τράπεζας, Stanley Fischer, ο οποίος δεν απέκλεισε μια αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι η Fed συνεδριάζει τον Σεπτέμβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Κίνα ο Shanghai υποχωρεί κατά 0,07%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ o Hang Seng σημειώνει πτώση 0,36%.

Ο Sensex στην Ινδία ενισχύεται 0,04%, ενώ στη Σιγκαπούρη ο Straits Time υποχωρεί 0,81%. Στην Αυστραλία ο S&P/ASX έκλεισε με πτώση 0,8%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης