Μια λαϊκή παροιμία λέει πως «αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει» και φαίνεται πως ο Timothy Geithner την ακολουθεί πιστά. Ο υπουργός Οικονομικών των Η.Π.Α. διαβεβαίωσε την Τετάρτη τον αμερικανικό λαό πως η κυβέρνηση του προέδρου, Barack Obama, κάνει ό, τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν προκειμένου να απορροφήσει τους κραδασμούς από την παγκόσμια οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008.

Στη διάρκεια ομιλίας του σε ειδική εκδήλωση στο Πόρτλαντ, έπειτα από επίσκεψη σε εργοστάσιο της περιοχής, ξεκαθάρισε πως «οι οικονομικές κρίσεις οφείλονται σε ένα μείγμα… βλακείας και απληστίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα γρανάζια της Δικαιοσύνης γυρίζουν πλέον. Μπορεί να μη γυρίζουν όσο γρήγορα θα ήθελε ο κόσμος, αλλά έχουμε το καλύτερο σύστημα παγκοσμίως για να διασφαλίζεται ότι οι νόμοι της χώρας εφαρμόζονται», τόνισε.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι το να κατηγορηθούν πρόσωπα για γεγονότα όπως η κατάρρευση των τιμών των ακινήτων το 2008 δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση, αφού οι περισσότερες κρίσεις δεν προκαλούνται από εγκληματικές δραστηριότητες ή εσκεμμένα.

«Οι περισσότερες οικονομικές κρίσεις οφείλονται σε ένα μίγμα βλακείας, απληστίας, απερισκεψίας, ανάληψης οικονομικού κινδύνου και ελπίδας για κέρδος. Δεν μπορείς να εξαλείψεις την βλακεία και την ανάληψη κινδύνου και την απληστία και την απερισκεψία με νόμους. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να προσπαθήσεις να εξασφαλίσεις πως όταν συμβαίνουν όλα αυτά, δεν προκαλούν πολύ μεγάλη ζημιά και για να το κάνεις αυτό πρέπει να διαθέτεις σωστούς κανόνες ενάντια στην απάτη και στις καταχρήσεις, μέτρα προστασίας, και να αναγκάζεις τις τράπεζες να έχουν περισσότερα κεφάλαια για την αντιστάθμιση κινδύνων», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης