Έντονος είναι ο προβληματισμός της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την κατάσταση που διαμορφώνεται στον εργασιακό τομέα εν μέσω των σκληρών μέτρων που λαμβάνονται προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση που πλήττει οικονομίες ευρωπαϊκών κρατών.

Στην ετήσια έκθεσή της η ILO χαρακτηρίζει ανησυχητική την κατάσταση στην παγκόσμια αγορά εργασίας και προβλέπει ότι στις ανεπτυγμένες χώρες, ιδίως στην Ευρώπη, η απασχόληση δεν αναμένεται να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα μέχρι τα τέλη του 2016, δύο χρόνια αργότερα απ’ όσο προβλεπόταν μέχρι τώρα, ακολουθώντας και την επιβράδυνση του ρυθμού παραγωγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στα τέλη του 2011 υπολογίζεται ότι 196 εκατ. άνθρωποι ήταν άνεργοι παγκοσμίως, ενώ ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στα 202 εκατομμύρια το 2012», επισημαίνεται στην «Έκθεση του Κόσμου της Εργασίας 2012».

Στις αναπτυγμένες χώρες, περίπου το 40% όσων βρίσκονται στην πιο παραγωγική ηλικία τους (25-49 ετών) και αναζητούν εργασία, έχουν μείνει χωρίς δουλειά για πάνω από ένα χρόνο, ενώ το ποσοστό των νέων ανέργων έχει εκτοξευτεί στα ύψη, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για κοινωνική αναταραχή, ιδίως σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Κριτική στις πολιτικές λιτότητας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην έκθεσή της η ILO αφήνει να εννοηθεί πως τα μέτρα λιτότητας δεν δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, υπογραμμίζοντας πως η απελευθέρωση στην αγορά εργασίας, σε συνδυασμό με τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις περισσότερο οξύνει παρά αμβλύνει το πρόβλημα της ανεργίας.

Στην Ισπανία η ανεργία εκτοξεύτηκε στο 24% κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Παράλληλα, ο αριθμός των ανέργων στη Γαλλία αυξήθηκε τον Μάρτιο, για 11ο συνεχόμενο μήνα, και πλέον βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του από τον Σεπτέμβριιο του 1999, σύμφωνα με τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εργασίας.

Συνολικά, μόνο σε έξι ανεπτυγμένες χώρες το ποσοστό απασχόλησης αυξήθηκε μετά το 2007. Στην κατηγορία αυτή βρίσκονται η Αυστρία, η Γερμανία, το Ισραήλ, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και η Πολωνία.

Ως μέτρα τόνωσης και βελτίωσης της κατάστασης… αύξηση του κατώτατου μισθού και σε καμία περίπτωση απελευθέρωση στην αγορά εργασίας.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης