Οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-δανειστών μοιάζουν με φαύλο κύκλο, με τους θεσμούς να πιέζουν διαρκώς για τη λήψη αυστηρών μέτρων και να απορρίπτουν στην πλειονότητά τους τις ελληνικές προτάσεις.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η συμβιβαστική λύση που έριξε στο τραπέζι το οικονομικό επιτελείο αφορά στο αφορολόγητο που θα συνδέεται άρρηκτα με τα προστατευόμενα τέκναΤην ώρα που η διαπραγμάτευση ακροβατεί μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης, ένα από τα ζητήματα-αγκάθια  -το αφορολόγητο όριο- φαίνεται πως εισέρχεται στη δίνη του κυκλώνα, καθώς η κυβέρνηση εμφανίζεται να υποχωρεί στις απαιτήσεις των δανειστών. Στο πλαίσιο αυτό, η νέα ελληνική πρόταση περιλαμβάνει μεν το όριο των 9.091 ευρώ, το οποίο είχε τεθεί στο τραπέζι εξαρχής από το κυβερνητικό επιτελείο, θέτει όμως προϋποθέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η συμβιβαστική λύση που έριξε στο τραπέζι το οικονομικό επιτελείο αφορά στο αφορολόγητο που θα συνδέεται άρρηκτα με τα προστατευόμενα τέκνα.

Μεταξύ άλλων προβλέπει:

  • έκπτωση φόρου από τον φόρο της κλίμακας μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών ύψους 2.000 για τις οικογένειες με δύο ή περισσότερα παιδιά – από την έκπτωση προκύπτει αφορολόγητο όριο ύψους 9.091 ευρώ
  • έκπτωση φόρου 1.900 ευρώ για οικογένειες με ένα τέκνο – σε αυτήν την κατηγορία το αφορολόγητο όριο ανέρχεται στα 8.636 ευρώ
  • έκπτωση φόρου 1.800 ευρώ για νοικοκυριά χωρίς παιδιά με αφορολόγητο όριο 8.182 ευρώ (σ.σ. το ποσόν που πρότεινε εξ αρχής το ΔΝΤ).

Η συγκεκριμένη πρόταση δεν οδηγεί σε κάποια έμπρακτη στήριξη των ελληνικών νοικοκυριών με παιδιά, τα οποία ήδη βρίσκονται αντιμέτωπα με νέες επιβαρύνσεις και φόρους. Η αύξηση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ στο 24% ωθεί προς τα πάνω τις τιμές σε βασικά είδη διατροφής και καύσιμα -εξέλιξη που ουσιαστικά «ακυρώνει» το όποιο (ελάχιστο) όφελος από το αφορολόγητο που εξασφαλίζει ένας οικογενειάρχης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φορολογία από το πρώτο ευρώ
 

Στην πρόταση δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους αυτοαπασχολούμενους και όσους έχουν έσοδα από ακίνητα. Οι εν λόγω κατηγορίες θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι η έκπτωση φόρου των αγάμων έχει ισχύ και για τις γυναίκες συζύγους και αυτό διότι από τη μεγάλη έκπτωση φόρου θα επωφελούνται οι άνδρες σύζυγοι.

Όσον αφορά στον φόρο εισοδήματος για το 2016, αυτός θα υπολογίζεται με ενιαία κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Η ενιαία κλίμακα διαμορφώνεται, σύμφωνα με το «Έθνος», ως εξής:

-22% για τα πρώτα 20.000 ευρώ εισοδήματος

-29% για τα επόμενα 10.000 ευρώ (από 20.001 έως και 30.000 ευρώ)

-37% για το επόμενο εισοδηματικό κλιμάκιο των 10.000 ευρώ (από 30.001 έως και 40.000 ευρώ)

-45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης