Υποχρεωμένοι να εμφανίζουν σε αποδείξεις έως και το 40% του εισοδήματός τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ και να αποφύγουν πρόσθετη επιβάρυνση θα είναι οι φορολογούμενοι, βάσει του τελικού σχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών.

Όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 9.500 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις οι οποίες αντιστοιχούν στο 15% των χρημάτων που εμφανίζονται στη φορολογική τους δήλωση​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η πρόταση έχει κατατεθεί στους θεσμούς και πλέον βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Bήμα», το νομοσχέδιο θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στον Μάρτιο και θα προβλέπει μεταξύ άλλων ότι όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 9.500 ευρώ (το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους με τα όσα ισχύουν μέχρι στιγμής) θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις οι οποίες αντιστοιχούν στο 15% των χρημάτων που εμφανίζονται στη φορολογική τους δήλωση​.

Όσον αφορά σε φορολογουμένους με ετήσιο εισόδημα από 9.501 ευρώ ως 20.000 ευρώ, το ποσοστό ανεβαίνει στο 30%, ενώ για εκείνους που δηλώνουν πάνω από 20.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσες με το 40% του συνολικού ποσού που εμφανίζουν ως εισόδημα στη φορολογική τους δήλωση. Δεν αποκλείεται, πάντως, να υπάρξουν και ενδιάμεσες κλίμακες προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις και να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να αποφύγουν πρόσθετο φόρο λόγω μη συγκέντρωσης των απαιτούμενων αποδείξεων.

«Πλαστικό χρήμα» και e-banking

Το ενδιαφέρον στοιχείο στην τελική πρόταση που κατατέθηκε στους θεσμούς και η οποία έχει ως στόχο να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και να ενισχύσει τα έσοδα στα κρατικά ταμεία, είναι η σύνδεση του «πλαστικού χρήματος» με το αφορολόγητο και την έκπτωση φόρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Το ενδιαφέρον στοιχείο στην τελική πρόταση που κατατέθηκε στους θεσμούς είναι η σύνδεση του «πλαστικού χρήματος» με το αφορολόγητο και την έκπτωση φόρουΕιδικότερα, από την ψήφιση του νέου νόμου και μετά οι αποδείξεις θα «μετρούν» στην Εφορία μόνο εφόσον προέρχονται από διαδικασίες e-banking ή αφορούν σε αγορά αγαθών ή υπηρεσιών μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών. Από το συγκεκριμένο μέτρο φαίνεται πως θα εξαιρεθούν όσοι είναι άνω των 65 ετών λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν στην εξοικείωσή τους με τις νέες τεχνολογίες.

Μέχρι την ψήφιση, πάντως, της διάταξης, οι πολίτες καλούνται να κρατούν στο συρτάρι τις αποδείξεις που γίνονται με μετρητά. Ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης είχε αναφέρει πριν από λίγες ημέρες πως υπάρχει συγκεκριμένος νόμος σύμφωνα με τον οποίο πρέπει οι φορολογούμενοι να κρατούν τις αποδείξεις.

Όπως είχε επισημάνει, οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να ζητούν αποδείξεις και να τις κρατούν έως ότου έρθει στη Βουλή η διάταξη με την οποία θα καθορίζεται το μέλλον των παραστατικών Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου για την τρέχουσα χρονιά. «Προσπαθούμε να δώσουμε κίνητρα για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών μέσω “πλαστικού χρήματος”» είχε προσθέσει.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης