Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια νέα παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση καθώς συρρικνώνουν τους ισολογισμούς τους με το μέγεθος της απομόχλευσης να ξεπερνά τα 2 τρισ. δολ. μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τελευταία έκθεση για την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα.

Χωρίς προσεκτική εποπτεία από τις αρχές της Ευρωζώνης, οι πιθανές συνέπειες από μια συγχρονισμένη και μεγάλη μείωση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών θα μπορούσε να προκαλέσει “σοβαρές ζημιές στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, στην παροχή των πιστώσεων και στην οικονομική δραστηριότητα τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο” σημειώνει στην έκθεση του το ΔΝΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ταμείο προσθέτει ότι η σταθερότητα στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα έχει βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες, ωστόσο προειδοποιεί ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προωθήσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη.

Τέτοιες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν την επέκταση της στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες, την ενίσχυση των πόρων στα ταμεία διάσωσης και την επέκταση τους ώστε να γίνονται επενδύσεις στις τράπεζες, διασφαλίζοντας την κεφαλαιακή ενίσχυση των ιδρυμάτων και αμβλύνοντας τον αντίκτυπο από τη διαδικασία της απομόχλευσης.

Χωρίς την άμεση δράση των αρχών της Ευρωζώνης, προειδοποιεί το ΔΝΤ, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να πυροδοτήσει ένα παγκόσμιο ξεπούλημα περιουσιακών στοιχείων στον τραπεζικό κλάδο, με το μέγεθος της συρρίκνωσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων να φτάνει έως και τα 3,8 τρισ. δολ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι παραμένει ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της πιστωτικής κρίσης και των πτωχεύσεων στη ζώνη του ευρώ κάτι που θα πυροδοτούσε μια καταστροφική αλυσιδωτή αντίδραση στις παγκόσμιες αγορές. Οι αναδυόμενες αγορές θα γνωρίσουν μεγάλες αναταράξεις από τις μαζικές εκροές κεφαλαίων, ενώ στις ΗΠΑ οι αγορές παραγώγων θα βρεθούν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο της κατάρρευσης. Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για μια παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη θα καταρρεύσουν.

“Μέσω των αγορών παραγώγων, η πίεση θα μεταφερθεί στις αμερικανικές τράπεζες, παρά το γεγονός ότι η άμεση έκθεση του στις ευρωπαϊκές τράπεζες και τις ευρωπαϊκές χώρες είναι σχετικά χαμηλή”, αναφέρει το ταμείο.

Eπιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης