Ημερίδα για το στο Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα, στις εργασιακές σχέσεις και στο Ασφαλιστικό των Τραπεζών, υπό το φάσμα της οικονομικής ύφεσης και της κρισιμότητας των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας, με τη συμμετοχή προέδρων και εκπροσώπων συνομοσπονδιών διαφόρων τομέων.

Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν μέσα από έναν σύντομο χαιρετισμό οι Λούκα Κατσέλη, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιάννης Παναγόπουλος, Πρόεδρος της Γ.Σ.Ε.Ε., Γεώργιος Καββαθάς, Πρόεδρος Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., Βασίλειος Κορκίδης, Πρόεδρος Ε.Σ.Ε.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε αποσπάσματα από τις ομιλίες:


Λούκα Κατσέλη: «Αναγκαία η σύναψη μιας αποτελεσματικής συμφωνίας»

Την ανάγκη σύναψης μιας «αποτελεσματικής» συμφωνίας με τους θεσμούς τόνισε στην ομιλία της η Λούκα Κατσέλη. Η κα Κατσέλη σημείωσε ότι «αποτελεσματική συμφωνία σημαίνει να είναι α) υλοποιήσιμη με πρωτογενή πλεονάσματα που μπορούν να επιτευχθούν, β) σταθεροποιητική, που να μειώνει την αβεβαιότητα και να εγγυάται τη δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους στο μέλλον, βγάζοντας τη χώρα από την παγίδα υπερχρέωσης, και γ) αναπτυξιακή, με διαρθρωτικά μέτρα που θα διοχετεύουν την απαραίτητη ρευστότητα στην αγορά και θα προάγουν την επανεκκίνηση της οικονομίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών ανέφερε ότι «κάτω από συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας, η προώθηση μιας νέας αναπτυξιακής ατζέντας επιβάλλει αυστηρή ιεράρχηση προτεραιοτήτων, δύσκολες επιλογές και συντονισμένες πολιτικές που θα υπηρετούν τον κεντρικό στόχο της αύξησης των επενδύσεων και του οικονομικού και τεχνολογικού μετασχηματισμού της οικονομίας».

Παράλληλα, έθεσε τρεις βασικές προτεραιότητες για να επιτευχθεί ο κεντρικός στόχος που είναι η αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών:

Πρώτον: Θέσπιση ενός διαφανούς, απλού και σταθερού ρυθμιστικού και φορολογικού πλαισίου το οποίο θα συμβάλει στη δημιουργία υγιούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος και θα υποστηρίζει τις επενδύσεις.

Δεύτερον: Δημιουργία «αλυσίδων αξίας» που υποστηρίζονται από συστάδες επιχειρήσεων και καινοτόμα παραγωγικά clusters, στα οποία αναπτύσσονται διασυνδέσεις και συνέργειες μεταξύ επιχειρήσεων και μεταξύ προμηθευτών και αγοραστών, εγχώριων και ξένων.

Τρίτον: Διασφάλιση συνθηκών κοινωνικής συνοχής και εργασιακής ειρήνης, με συνεχή διάλογο και συνεννόηση μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών.

«Για τη προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα αλλά και οι εργοδοτικοί φορείς πρέπει να προωθήσουν σημαντικές αλλαγές» ανέφερε η κα Κατσέλη τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «όταν η ανεργία ξεπερνά το 25% και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξακολουθούν να κλείνουν, η αυθεντική αντιπροσώπευση όλων όσων βρίσκονται «εκτός» των τειχών, των ανέργων, των ανασφάλιστων, των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, αποτελεί προτεραιότητα».

Τέλος, η κα Κατσέλη σημείωσε ότι «η μεγάλη πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα σήμερα – που παρά τη δύσκολη συγκυρία είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένο, φερέγγυο και ισχυρό – είναι να επιτελέσει τον αναπτυξιακό του ρόλο».

Στη κατεύθυνση αυτή, ανέφερε η κα Κατσέλη, το τραπεζικό μας σύστημα είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις δύο επείγουσες προκλήσεις, δηλαδή στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος αναφέρθηκε στις τρεις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία:

-Επανασχεδιασμός της επιχειρηματικής λειτουργίας των τραπεζών, ώστε να προστατεύεται η εργασία.
-Διεύρυνση των μηχανισμών χρηματοδότησης των τραπεζών, πέραν του ELA.
-Συμβολή του τραπεζικού κλάδου στους άλλους κλάδους της πραγματικής οικονομίας.

Ο πρόεδρος της Ε.Σ.Ε.Ε. Βασίλειος Κορκίδης τέθηκε κατά της ρήξης με τους δανειστές, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διαπραγματεύεται την ύπαρξή μας στην Ευρωζώνη –η ρήξη δεν είναι λύση και δεν πρέπει να κάνουμε το χατήρι των κερδοσκόπων που ποντάρουν στη χρεοκοπία της Ελλάδας».

Ο Βασίλης Κορκίδης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι ο πολιτικός κόσμος δεν έχει το δικαίωμα σε αυτή τη κρίσιμη στιγμή να αντιπολιτεύεται τη λαϊκή εντολή συμφωνίας για τη παραμονή μας στο Ευρωζώνη. Η συμφωνία μπορεί να μην διαφαίνεται πλέον τόσο έντιμη και επωφελής, αλλά, μάλλον, πολύ μέτρια και επώδυνη, όμως ακόμα και έτσι, εξακολουθεί να είναι απαραίτητη και σωτήρια για την οικονομία και την κοινωνία της χώρας μας. Κάθε άλλη εξέλιξη θα είναι άδικη για τους κόπους μιας ζωής και τις θυσίες 6 ετών του ελληνικού λαού. Η ρήξη δεν είναι λύση, αλλά ήττα».

Σε σημερινή ανακοίνωση του επιμελητηρίου αναφέρονται οι ημερομηνίες – κλειδιά για τις οικονομικές απαιτήσεις που πρέπει να εκπληρώσει η χώρα μας. Ωστόσο, ο κ. Κορκίδης εκφράζει την ελπίδα ότι, έστω και την ύστατη στιγμή, «όλα τα προαναφερθέντα θα αποδειχθούν αχρείαστες σημειώσεις και δεν θα εξαντλήσουμε όρια και ημερομηνίες».

Παράλληλα, ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την πρόταση φορολόγησης των επιχειρήσεων. «Όσον αφορά στις τελευταίες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, σχετικά με την υπέρμετρη φορολόγηση των επιχειρήσεων, με την επιβολή έκτακτης εισφοράς και αύξηση του φορολογικού συντελεστή, πιστεύω πως, εκτός από αντιαναπτυξιακές είναι και άκρως τιμωρητικές, ειδικά για τους συνεπείς επιχειρηματίες», τονίζει.

«Το βέβαιο είναι ότι, εάν στον προϋπολογισμό του 2014 τα φορολογητέα κέρδη των επιχειρήσεων είναι 15 δισ., το επιπλέον 3% φορολόγησης δεν θα αυξήσει τα δημόσια έσοδα κατά 450 εκατ. ευρώ, αλλά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο, από το νέο κύμα λουκέτων στην αγορά», υποστηρίζει ο κ. Κορκίδης και προσθέτει: «Εάν οι εμπνευστές της ελληνικής πρότασης είναι πεπεισμένοι, ότι θυσιάζοντας την ελληνική επιχειρηματικότητα, ως σύγχρονη “Ιφιγένεια”, θα σωθεί η χώρα, οφείλουν τουλάχιστον να μας πείσουν και να είναι βέβαιοι, πως θα το πράξουμε».

Διαβάστε τις προτάσεις της ΟΤΟΕ για το ρόλο του τραπεζικού συστήματος στην οικονομική ανάπτυξη.

Διαβάστε τις προτάσεις της ΟΤΟΕ για την κοινωνική ασφάλιση στον κλάδο των τραπεζών.


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης