Το ευρώ δεν επηρεάζεται από τις οικονομικές ανακοινώσεις, όπως ήταν χθες η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία και η σημερινή διεύρυνση του εμπορικού πλεονάσματος στην «ατμομηχανή» της Ευρωζώνης, και συνεχίζει να είναι αποδέκτης ισχυρών πιέσεων εδώ και μία εβδομάδα.

Έτσι, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των ασιατικών αγορών, το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε στα 1,2965 δολάρια, λίγο πάνω από τη σημαντική στήριξη στο 1,2950. Το οικονομικό ημερολόγιο της ημέρας δεν περιλαμβάνει άλλες σημαντικές ανακοινώσεις και επομένως και σήμερα το πολιτικό στοιχείο αποτελεί τον θεμελιώδη παράγοντα διαμόρφωσης του επενδυτικού κλίματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ρευστή πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και οι ανησυχίες γύρω από την Ισπανία και τον ισπανικό τραπεζικό κλάδο οδηγούν τις αποδόσεις των περιφερειακών ομολόγων σε υψηλότερα επίπεδα. Οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών ομολόγων άγγιξαν και πάλι το 6% για πρώτη φορά από τις 27 Απριλίου.

Σε χαμηλά τεσσάρων μηνών υποχωρεί και ο χρυσός, με το δολάριο να δέχεται σημαντικές ροές κεφαλαίων, ενώ παρατηρείται μια έντονα θετική συσχέτιση ανάμεσα στην ισοτιμία EURUSD και τον χρυσό για αρκετούς μήνες, που σημαίνει ότι, αν ο χρυσός συνεχίσει να υποχωρεί, το ευρώ-δολάριο θα ακολουθήσει ανάλογη πορεία.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής συναλλάγματος του DailyFX, John Kicklighter, «η χθεσινή πτώση 2,0% για το πολύτιμο μέταλλο ήταν η μεγαλύτερη από τις 29 Φεβρουαρίου, όταν ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke, χαρακτήρισε υπερβολικές τις προσδοκίες για ένα QE3». Αναφορικά με την τεχνική εικόνα του χρυσού, «ο κάθε trader θα μπορούσε να παρατηρήσει ότι η χθεσινή πτώση δείχνει το πολύτιμο μέταλλο να υποχωρεί κάτω από την ανοδική γραμμή τάσης που έχει σχηματιστεί από τον Νοέμβριο του 2008». Ωστόσο, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ένα πραγματικό bear market, θα πρέπει να ενισχυθούν οι ανησυχίες της αγοράς γύρω από τη ρευστότητα ή να ενισχυθεί σημαντικά το δολάριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πετρέλαιο σημειώνει πτώση για έκτη ημέρα, στο μεγαλύτερο πτωτικό σερί σε διάστημα 2ετίας.

Πηγή: FXCM
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης