Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να μην ενδώσει στις απαιτήσεις να λειτουργεί σαν ένας οργανισμός που θα διασφαλίζει την επίλυση των κρίσεων χωρίς όρους, προειδοποίησε σήμερα ο Jens Weidmann, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Εκτίμησε ταυτόχρονα ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να υπερασπιστεί την αποστολή της που είναι η διαφύλαξη της σταθερότητας των τιμών εν μέσω της ανόδου των τιμών στην ενέργεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μέτρα νομισματικής πολιτικής δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά μπορούν μόνο να εξαγοράσουν χρόνο για τις κυβερνήσεις, ανέφερε ο Weidmann ο οποίος είναι επίσης ο πρόεδρος της Deutsche Bundesbank σε ομιλία του στο Economic Club of New York.

Κάλεσε ταυτόχρονα τις κυβερνήσεις να μειώσουν τα ελλείμματα τους και να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους.

Προειδοποίησε εξάλλου ότι η πορεία των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα αποτελεί σημαντική ένδειξη για την εικόνα των δημόσιων οικονομικών και σημαντικό κίνητρο για την ταχύτερη προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπογράμμισε τέλος ότι η χορήγηση απεριόριστης ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα και τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια μπορεί να τροφοδοτήσουν την ανάληψη υπερβολικών κινδύνων και να οδηγήσει σε νέες φούσκες θέτοντας σε κίνδυνο τη σταθερότητα των τιμών.

Πηγή:capital
Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης