Ελκυστική και πάλι η «γηραιά ήπειρος» σε επενδυτικά κεφάλαια, που στρέφονται κυρίως σε τραπεζικές μετοχές, ομόλογα και το ίδιο το ευρώ.

Ο περιορισμός των πολιτικών κινδύνων, ιδίως εκείνων που απειλούσαν την ίδια την ύπαρξη του ευρώ και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, οδηγεί σε ριζική στροφή της επενδυτικής διάθεσης.
Αυτό προκαλεί ανησυχία και εκνευρισμό στον Ντ. Τραμπ, αλλά είναι κάτι που δεν μπορεί να αναστραφεί στο άμεσο μέλλον, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία των αγορών. Οι επενδυτές απέσυραν 6,6 δισ. δολάρια από τις αμερικάνικες μετοχές την τελευταία εβδομάδα, τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα εκροών, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Lipper.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόσο η Bank of America Merrill Lynch όσο και η Morgan Stanley αναφέρουν με εκθέσεις τους ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές θα πάνε πολύ καλύτερα, ιδιαίτερα οι τραπεζικές​Και σύμφωνα με τα στοιχεία των μεγαλύτερων επενδυτικών τραπεζών, το μεγαλύτερο μέρος των εκροών στρέφεται στην Ευρώπη. Κι όχι άδικα. Η οικονομία της ευρωζώνης ξεκινά το έτος με ισχυρή ανάπτυξη που ξεπέρασε σε μεγάλο βαθμό αυτή των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι ευρωπαϊκές αγορές θα δουν ένα δυναμικό comeback, αυξάνονται με ταχύτατο ρυθμό το τελευταίο διάστημα.

Τόσο η Bank of America Merrill Lynch όσο και η Morgan Stanley αναφέρουν με εκθέσεις τους ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές θα πάνε πολύ καλύτερα, ιδιαίτερα οι τραπεζικές. Ποντάρουν στην δυναμική ανάκαμψη της κερδοφορίας των εταιρειών και τις έντονες εισροές «φρέσκου» χρήματος των funds.

Εξάλλου, η BofA αναμένει ότι η κερδοφορία των ευρωπαϊκών εταιρειών θα αυξηθεί κατά 15% το 2017, σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη για αύξηση 11%. Την περασμένη εβδομάδα, 2,4 δισ. δολάρια τοποθετήθηκαν στις ευρωπαϊκές μετοχές, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2015, καθώς αρκετά από τα χρήματα που έφυγαν από την περιοχή πέρυσι, επέστρεψαν, όπως σημειώνει η BofA.
Η Morgan Stanley περιλαμβάνει τις τράπεζες και τις μετοχές του κλάδου της ενέργειας στα assets που θα σημειώσουν την μεγαλύτερη άνοδο στην Ευρώπη φέτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα χέρια του Ντράγκι το ευρώ

Η BofA εκτιμά ότι το ευρώ θα κλείσει το 2017 στο 1,08 έναντι του δολαρίου από 1,05 πριν, και το 2018 στο 1,15 από το 1,10 πριν. Όπως σημειώνει, βλέπει κινδύνους ωστόσο σε αυτές τις προβλέψεις, ανάλογα με το πότε η Fed θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια, ποιος θα είναι ο ρυθμός του tapering της ΕΚΤ και εάν και πότε και πότε οι ΗΠΑ θα εγκρίνουν την φορολογική μεταρρύθμιση.

​Σύμφωνα με την ABN Amro, τα γαλλικά spreads θα υποχωρήσουν και θα σταθεροποιηθούν αρκετά κάτω από τις 50 μονάδες βάσης και η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα βρεθεί κοντά στο 1,10Σύμφωνα και με την Societe Generale, η πορεία του ευρώ θα συνεχίσει να είναι ανοδική. «Σε ένα ευνοϊκό για το περιβάλλον περιβάλλον χαμηλών αποδόσεων παγκοσμίως, η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου πλησιάζει το 1,10 και δεν μπορεί να αποκλειστεί η άνοδος προς τα υψηλά δύο ετών και το 1,17 σε κάποια στιγμή τους ερχόμενους μήνες», αναφέρει η γαλλική τράπεζα. Η ισοτιμία ευρώ / γεν, επίσης αναμένεται να κινηθεί υψηλότερα και να αγγίξει το 130 πολύ σύντομα, προσθέτει ο SocGen. Σύμφωνα με την ABN Amro, τα γαλλικά spreads θα υποχωρήσουν και θα σταθεροποιηθούν αρκετά κάτω από τις 50 μονάδες βάσης και η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα βρεθεί κοντά στο 1,10.

Από τη μεριά της η Credit Agricole σημειώνει ότι η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα μπορούσε να παραμείνει κοντά στα υψηλά τους, αλλά σημειώνει ότι έχει ανοίξει ένα χάσμα μεταξύ της τιμής spot και του σχετικά χαμηλού spread στα επιτόκια ευρώ/δολαρίου.

Έτσι, όπως εκτιμά, η οποιαδήποτε σταθερή ανοδική τάση στο ευρώ θα εξαρτηθεί από το πόσο εποικοδομητικός είναι ο Draghi όταν παρουσιάζει τις νέες προοπτικές της ΕΚΤ για την Ευρωζώνη την Πέμπτη.

Η Goldman Sachs πρόσφατα «έκλεισε» τις long θέσεις της για το δολάριο και «έκοψε» την bullish στάση που είχε από τον περασμένο Νοέμβριο για το αμερικάνικο νόμισμα, έναντι στο ευρώ​Όσον αφορά τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για το ευρώ / δολάριο, η C.A σημειώνει ότι το ενιαίο νόμισμα θα πάρει… σήμα από τις αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τη Nomura, η στρατηγική του hedging αναμένεται να επηρεάσει έντονα το ευρώ. Ωστόσο, μετά τη νίκη Macron, το ενιαίο νόμισμα αναμένεται να σημειώσει ένα σημαντικό ράλι ανακούφισης. «Το ευρώ θα διαπραγματεύεται σημαντικά υψηλότερα, με την ΕΚΤ να κινείται προς μία αυστηρότερη πολιτική στη διάρκεια του έτους, έτσι ο στόχος μας για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου είναι το 1,15 στο τέλος του έτους», όπως σημειώνει.

Η Goldman Sachs πρόσφατα «έκλεισε» τις long θέσεις της για το δολάριο και «έκοψε» την bullish στάση που είχε από τον περασμένο Νοέμβριο για το αμερικάνικο νόμισμα, έναντι στο ευρώ, παρά τις εκλογικές μάχες που ακόμα αναμένονται στην Ευρώπη, σημειώνοντας πως η παγκόσμια ανάπτυξη έχει ανακάμψει, μειώνοντας το μέγεθος της υπεραπόδοσης των ΗΠΑ, ειδικά σε σύγκριση με την Βρετανία και την ευρωζώνη. Η αβεβαιότητα γύρω από τον πραγματικό ρυθμό της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την πολύ αργή πρόοδο στην φορολογική μεταρρύθμιση που έχει υποσχεθεί ο Trump, μειώνουν την αισιοδοξία γύρω από τις προοπτικές των ΗΠΑ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης