Τροποποίηση των οδηγιών της, προκειμένου να εξασφαλίζεται η προστασία όλων των καταθετών σε περίπτωση πτώχευσης κάποιας τράπεζας, πρόκειται να προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την «Handelsblatt».

Όπως γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα, επικαλούμενη σχετικό έγγραφο της Κομισιόν, οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι οι κρατικές εγγυήσεις, οι οποίες σήμερα προστατεύουν τις αποταμιεύσεις στα πιστωτικά ιδρύματα έως το ποσό των 100.000 ευρώ, δεν είναι επαρκείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο λόγος, σύμφωνα με την «Handelsblatt», είναι ότι «εάν οι κάτοχοι μεγάλων λογαριασμών φοβούνται κατάσχεση σε περίπτωση κρίσης στην τράπεζά τους, θα εφορμήσουν στα γκισέ για να αποσύρουν τα χρήματά τους», κι αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να απειλήσει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα μιας χώρας.

Για να αποφευχθεί μια τέτοια κατάσταση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάσσεται υπέρ μιας «προτίμησης» για το σύνολο των αποταμιευτών, ώστε να είναι μειωμένη η έκθεσή τους σε ζημίες σε περίπτωση πτώχευσης μιας τράπεζας και να βρίσκονται σε καλύτερη θέση από ό,τι οι βασικοί πιστωτές ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα.

Σημειώνει, δε, ότι το θέμα αυτό πρόκειται να συζητηθεί στη διάρκεια του σημερινού συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα
Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης