«Βροχή» πέφτουν οι προτάσεις κατά τη διάρκεια των συζητήσεων μεταξύ στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το ενδεχόμενο της σύνδεσης του ύψους αφορολόγητου με τη χρήση «πλαστικού» χρήματος εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδη.Τα περιθώρια αποκλίσεων στις επιδόσεις του φοροεισπρακτικού μηχανισμού είναι ελάχιστα και η παραμικρή αποτυχία στην επίτευξη των στόχων μπορεί να οδηγήσει στη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων. Προς αυτήν την κατεύθυνση το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο θέσπισης αφορολόγητου ορίου για όσους πραγματοποιούν συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες. Η χρήση «πλαστικού» χρήματος για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών έχει σημαντικά οφέλη για το κράτος, καθώς το ΦΠΑ μπορεί να αποδίδεται απευθείας στα δημόσια ταμεία.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84», ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ανέφερε ότι η σκέψη αυτή συνδέεται άμεσα με την προσπάθεια για πάταξη της φοροδιαφυγής. Όπως είπε, υπάρχει εισήγηση το αφορολόγητο να χτίζεται μόνο με τη χρήση πιστωτικής κάρτας. Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είχε ρίξει στο τραπέζι πρόταση για την υποχρεωτική χρήση «πλαστικού χρήματος» στα ελληνικά νησιά από ένα ποσό και πάνω (50-70 ευρώ).

Άμεση απόδοση του ΦΠΑ

«Το να επιστρέφεται μέρος του ΦΠΑ ίσως είναι πρόβλημα, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί να μη χτίζεται το αφορολόγητο μόνον με την κάρτα. Θέλει κάποιος να εμφανίσει κάποιο αφορολόγητο; Γιατί λόγου χάρη να μην πει (κάποιος) στον φορολογούμενο ότι αυτό που έχεις δαπανήσει μέσω της κάρτας, σου το αναγνωρίζω. Δεν λέω ότι θα γίνει αυτό. Αναφέρω εισηγήσεις που δεχόμαστε σε σχέση με τις πιστωτικές κάρτες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στο θέμα των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ελέω capital controls οι πολίτες έχουν πλέον συνηθίσει τη χρήση τους«Θα τις χρησιμοποιήσουμε γιατί είναι ασφαλής μέθοδος και το Δημόσιο έχει μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι ακριβώς ξοδεύει ο πολίτης και να μην χρειάζεται έτσι να ταλαιπωρείται με αποδείξεις κ.λπ. Επίσης, δεν μπορούμε από τη μια να θέλουμε ο επιχειρηματίας να χρησιμοποιεί τις κάρτες για τα έσοδά του και από την άλλη να του λέμε πως επειδή τα έσοδα είναι από κάρτα, σου κρατάμε λόγω Τειρεσία, στην τράπεζα κ.λπ.» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο θέμα των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ελέω capital controls οι πολίτες έχουν πλέον συνηθίσει τη χρήση τους.

«Είδαμε ότι δεν είναι κάτι τραγικό, είναι εύκολο, ασφαλές και θα το αξιοποιήσουμε για να δώσουμε και κίνητρα στον φορολογούμενο. Μάλιστα θα υπάρξουν σύντομα συγκεκριμένες εξαγγελίες» πρόσθεσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ακόμη ότι «δεν είναι δυνατόν ένας πολίτης όταν χρησιμοποιεί την κάρτα του για να καλύπτει όλο το εισόδημά του και να αγοράζει τα πάντα με κάρτες, να μην έχει κίνητρο να το κάνει σε σχέση με μια έκπτωση, μια παροχή από την τράπεζα κ.λπ., συγκριτικά με έναν άλλον, ο οποίος τα δαπανά όλα μετρητά. Πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στον πολίτη να έχει κίνητρα στη χρήση του πλαστικού χρήματος».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης