Οι ισπανικές τράπεζες προσαρμόζουν την πολιτική επιτοκίων τους αναφορικά με τις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων στη συνεχή μείωση του euribor (διατραπεζικού επιτοκίου του ευρώ), το οποίο έχει περάσει ήδη σε αρνητικό έδαφος για προθεσμίες τριών μηνών ή μικρότερες, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Το euribor για διάρκεια ενός έτους έχει μειωθεί στο 0,16%, ενώ για τρίμηνη περίοδο διαμορφώνεται στο -0,013%. Η τράπεζα Banco Sabadell, με έδρα τη Βαρκελώνη, ενσωματώνει ρήτρα στις νέες συμβάσεις δανείων, με την οποία η δόση δεν θα μειώνεται περαιτέρω, όταν το euribor γίνεται αρνητικό. Η CaixaBank προβλέπει ήδη στις συμβάσεις δανείων της ότι για τον καθορισμό των δόσεων δεν θα λαμβάνεται υπ’ όψιν το euribor, όταν αυτό κινείται κάτω από το μηδέν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και πέρασαν τρία χρόνια από τη διάσωση του ισπανικού τραπεζικού συστήματος, τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας αντιμετωπίζουν πίεση στην κερδοφορία τους από χορηγήσεις δανείων, λόγω του προγράμματος αγορών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που οδήγησε στα τάρταρα τα επιτόκια euribor.
Οι μεγαλύτερες ισπανικές τράπεζες Banco Santander και Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA κατέγραψαν μείωση στο καθαρό εισόδημα από τόκους των εγχώριων μονάδων τους στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Το μεγαλύτερο ποσοστό των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο, ύψους 444 δις. ευρώ, που έχουν χορηγηθεί στην Ισπανία, συνδέεται με την εξέλιξη του euribor. Ο αναλυτής της Citibank στη Μαδρίτη, Λουίς Μαρτίνεθ Καμπουθάνο, δεν αποκλείει ότι και το euribor 12 μηνών θα γίνει αρνητικό, αν και σημειώνει ότι έχει σταθεροποιηθεί μεταξύ του 0,15% και 0,20%.

Για τα υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια, η Sadabell δεν θα επιβάλει κατώτερο όριο για το euribor και θα μπορούσε ακόμη και να επιστρέψει χρήματα στους πελάτες της, σύμφωνα με μία εκπρόσωπό της. Η Bankia είναι μεταξύ των ισπανικών τραπεζών που θα επιτρέψουν στους πελάτες τους να ωφεληθούν στην περίπτωση που το ετήσιο euribor γίνει αρνητικό, αφαιρώντας το από το spread (την προσαύξηση πέραν του euribor) των πελατών.

«Χρειάζεται ένας ενιαίος κανόνας , ώστε όλες οι τράπεζες να ακολουθούν την ίδια πολιτική σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως αυτό που αφορά στην πορεία του euribor» δήλωσε ο πρόεδρος της ένωσης ισπανικών τραπεζών που χορηγούν στεγαστικά δάνεια, Σάντος Γκονθάλεθ, αλλά η Τράπεζα της Ισπανίας (κεντρική τράπεζα) δεν έχει αποφανθεί για αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας αποφάσισε το 2013 ότι οι ρήτρες ελάχιστου επιτοκίου που είχαν θέσει τρεις τράπεζες, ανεξάρτητα από την πορεία του euribor, δεν ικανοποιούσαν τις απαιτήσεις διαφάνειας και έπρεπε να αφαιρεθούν από τις συμβάσεις.
Καθώς ορισμένα πιστωτικά ιδρύματα περιορίζουν τα spreads στα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, οι αναλυτές προειδοποιούν για τις συνέπειες που θα είχε ένας πόλεμος τιμών στα κέρδη, αναφέρει το Bloomberg.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης