Η ισπανική κυβέρνηση θα εγκρίνει αύξηση 22% του κατώτατου μισθού από τα 858 ευρώ στα 1.050 ευρώ μεικτά στις 21 Δεκεμβρίου, δήλωσε σήμερα ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.
Η αύξηση αυτή, η οποία θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο, συμφωνήθηκε από κοινού μαζί με το κόμμα που τάσσεται κατά της λιτότητας Podemos στο πλαίσιο των προσπαθειών του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού να συγκεντρώσει επαρκή υποστήριξη για να υιοθετηθεί στο κοινοβούλιο το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης για το 2019.

«Το υπουργικό συμβούλιο της 21ης Δεκεμβρίου θα υιοθετήσει την αύξηση του κατώτατου μισθού» δήλωσε ο Σάντσεθ στο κοινοβούλιο, σημειώνοντας ότι θα τεθεί σε ισχύ «από το 2019» και αφορά «την πιο σημαντική αύξηση από το 1977».

Η αύξηση αυτή του κατώτατου μισθού, η οποία αναμενόταν αρχικά να αποφασιστεί στις 28 Δεκεμβρίου, θα εγκριθεί με διάταγμα σε έκτακτη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου στην Βαρκελώνη στις 21 Δεκεμβρίου, σε μια ένδειξη σύμφωνα με τον Σάντσεθ, ότι η κυβέρνησή του θέλει να προωθήσει την «ευημερία σε όλη την επικράτεια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εντάσεις όσον αφορά την Καταλονία αποτελούν ένα από τα ακανθώδη ζητήματα που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός, ο οποίος ελέγχει λιγότερες από το ένα τέταρτο των εδρών στο κοινοβούλιο. Η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας αντιμετωπίζει τις τελευταίες εβδομάδες διαμαρτυρίες κατά της λιτότητας.

Οι Σοσιαλιστές του Σάντσεθ χρειάζονται την υποστήριξη μικρότερων κομμάτων για να περάσουν νομοθετήματα, όπως το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019.

Το μέτρο αυτό θα στοιχίσει 340 εκατομμύρια ευρώ στο κράτος και έχει επικριθεί από την δεξιά αντιπολίτευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης