Σημαντικά κέρδη άνω του 4% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες έδειξαν εχθές σαφή πτωτική τάση, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι τουλάχιστον ο Νοέμβριος δεν θα είναι ένας δύσκολος μήνας για τη θέρμανση και τις μετακινήσεις.

Η υποχώρηση του δολαρίου στις διεθνείς αγορές, αλλά και το ευρωπαϊκό εμπάργκο που αναμένεται να επιβληθεί στο ρωσικό πετρέλαιο, ασκούν πιέσεις στις τιμές του μαύρου χρυσού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιβαρυντικά στην αγορά επιδρούν και οι προοπτικές για χαλάρωση των περιορισμών στην Κίνα για την COVID.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν 3,81 δολάρια ή 4,02%, στα 98,48 δολάρια το βαρέλι με εβδομαδιαία άνοδο σχεδόν 3%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού πετρελαίου West Texas Intermediate αυξήθηκαν κατά 4,14 δολάρια ή 4,7%, στα 92,31 δολάρια, με τα εβδομαδιαία κέρδη να ανέρχονται σε 5%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σταθερό» πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου προωθούν οι G7

Οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους συμφώνησαν να ορίσουν ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό αργό πετρέλαιο σε σταθερό επίπεδο, αντί για κυμαινόμενο που κινείται με τις τιμές αναφοράς του αργού, δήλωσαν στο Bloomberg αξιωματούχοι που γνωρίζουν το θέμα.

Δεν είναι ακόμη σαφές σε ποιο επίπεδο θα καθοριστεί η τιμή, αλλά θα είναι ένας σταθερός αριθμός και όχι μια έκπτωση σε σχέση με το Brent, δήλωσαν αξιωματούχοι του συνασπισμού που γνωρίζουν το θέμα, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν σηματοδοτήσει την επιθυμία να τεθεί το ανώτατο όριο για το αργό πετρέλαιο πάνω από 60 δολάρια το βαρέλι, γεγονός που θα αυξήσει τις πιθανότητες να πείσει τη Ρωσία να πουλήσει τουλάχιστον ορισμένες ποσότητες μέσω του προγράμματος.

Ο συνασπισμός θα καθορίσει τρία επίπεδα τιμών: ένα για το αργό και δύο για τα διυλισμένα προϊόντα. Ο συνασπισμός μέχρι στιγμής έχει συμφωνήσει μόνο ότι το ανώτατο όριο τιμής του αργού θα είναι σταθερό

Το ανώτατο όριο, αν και είναι στατικό, θα αναθεωρείται τακτικά και θα μπορούσε να αλλάξει από τον συνασπισμό, ο οποίος αποτελείται από τους G7 και την Αυστραλία. Η προσέγγιση θα ενισχύσει τη σταθερότητα της αγοράς και θα απλοποιήσει τη συμμόρφωση, είπε ένας αξιωματούχος.

Από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία, οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης προσπάθησαν να περιορίσουν τη ροή των εσόδων από το πετρέλαιο που τροφοδοτεί την πολεμική μηχανή της Μόσχας.

Η ομάδα εργασίας πιέζει για τη θέσπιση του ανώτατου ορίου -ουσιαστικά, απαγόρευση παροχής ασφάλισης και άλλων υπηρεσιών για αποστολές καυσίμου πάνω από μια ορισμένη τιμή- σε συνδυασμό με τον προσεχή γύρο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου. Οι συνομιλίες για την οριστικοποίηση του πλαφόν συνεχίζονται.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης