Ισχυρή ήταν ζήτηση για το νέο 10ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου καθώς, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες οι προσφορές ξεπέρασαν τα 15,75 δισ. ευρώ, με την Ελλάδα τελικά να αντλεί 3 δισ. ευρώ.

Το αρχικό επιτόκιο της έκδοσης τοποθετήθηκε στο Mid Swap +170/175bps δηλαδή στο 1,65% με 1,70%, καθώς το mid swap για την 10ετία διαμορφώνεται σήμερα στις -0,05 μονάδες βάσης. Στη συνέχεια υποχώρησε στο 1,55% με 1,60%, ενώ το τελικό επιτόκιο, διαμορφώθηκε  στο  1,55% (στις 160 μονάδες βάσης συν το Mid Swap).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου άνοιξε σήμερα το πρωί. Πρόκειται για το δεύτερο ομόλογο που εκδίδεται από το ξέσπασμα της πανδημίας, με στόχο τη διατήρηση της παρουσίας της Ελλάδας στις αγορές καθώς και την ενίσχυση των ταμειακών αποθεμάτων της χώρας έτσι ώστε η ελληνική κυβέρνηση να μπορεί να κάνει χρήση του “μαξιλαριού” ρευστότητας για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης της οικονομίας, διατηρώντας το σε υψηλά επίπεδα.

Το ύψος της έκδοσης δεν είχε καθοριστεί με τις πρώτες εκτιμήσεις να μιλούν για 2- 2,5 δισ. ευρώ, ωστόσο με δεδομένη την τεράστια ζήτηση που υπάρχει για τα ομόλογα της περιφέρειας αυτό το διάστημα, κυρίως λόγω της στήριξης της ΕΚΤ, θεωρούνταν πιθανό το Ελληνικό Δημόσιο να αντλήσει ένα μεγαλύτερο ποσό, το οποίο τελικά αποφασίστηκε στα 3 δισ. ευρώ.

Πάντως στη στρατηγική του ΟΔΔΗΧ δεν είναι οι μεγάλες εκδόσεις καθώς δεν θέλει να στείλει λάθος μήνυμα στις αγορές, έστω και αν το κυνήγι των αποδόσεων από τους επενδυτές καλά κρατεί. Θυμίζουμε πως την περασμένη εβδομάδα η ζήτηση για το νέο 10ετές ομόλογο της Ιταλίας άγγιξε το ρεκόρ των 107 δισ. ευρώ. Όλες οι χώρες της ευρωζώνης έχουν προχωρήσει στην αύξηση των δανειακών τους αναγκών για φέτος, με την Ελλάδα να αποτελεί την μόνη που δεν έχει αλλάξει τον αρχικό της στόχο που ήταν η άντληση έως 8 δισ. ευρώ από τις αγορές φέτος. Με το 15ετές και το 7ετές έχουν αντληθεί 4,5 δισ. ευρώ, ενώ μετά το 10ετές αναμένεται άλλη μία έκδοση στις αρχές του φθινοπώρου, με το σύνολο να αναμένεται να διαμορφωθεί στα 8-9 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την έκδοση “τρέχουν” οι έξι διεθνείς τράπεζες οποίες έχουν οριστεί κύριοι ανάδοχοι, BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs International Bank, HSBC και J.P. Morgan, ενώ  ο νέος 10ετής τίτλος θα έχει ωρίμανση στις 16 Ιουνίου του 2030.

Το κλίμα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό γύρω από τα ελληνικά ομόλογα το τελευταίο διάστημα και αυτό διευκολύνει τον δρόμο των εκδόσεων για το ελληνικό δημόσιο, κάτι που είχε προαναγγείλει και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας παράλληλα πως ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η εισροή κοινοτικού χρήματος για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που έχουν ήδη υλοποιηθεί. 

Η βελτίωση των ελληνικών ομολόγων, με το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου να έχει υποχωρήσει κατά 67% από τα μέσα Μαρτίου και το 4% που άγγιξε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, οφείλεται στις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία αγοράζει ελληνικούς τίτλους υπό το πρόγραμμα PEPP,  καθώς και στις προθέσεις της Κομισιόν για τη στήριξη της ανάκαμψης στην Ε.Ε. Mετά και την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει το PEPP στο 1,35 τρισ. ευρώ, η κεντρική τράπεζα θα μπορεί να αγοράσει περισσότερα ελληνικά ομόλογα (κοντά στα 27 δισ. ευρώ έναντι 16 δισ. ευρώ πριν την αύξηση του προγράμματος) καλύπτοντας και με το παραπάνω τις ελληνικές εκδόσεις, ένα “σήμα” που αναμένεται να στηρίξει ακόμη περισσότερο τις κινήσεις του ΟΔΔΗΧ. 

Πηγή: Capital.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης