«Η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA»

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2015, 15:59
«Η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA»
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αυξήσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA), με την προϋπόθεση ότι αυτή δεν θα χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση του ελληνικού Δημοσίου, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Κριστιάν Νουαγιέ, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

«Θέλουμε o ELA να προσφέρει την αναγκαία ρευστότητα για να μπορούν οι τράπεζες να χρηματοδοτούν την ελληνική οικονομία. Δεν μπορεί να σχεδιασθεί για να καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου, αλλά η υπόλοιπη οικονομία δεν πρέπει να υποφέρει από έλλειψη (ρευστότητας)» τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Παράλληλα, ο κ. Νουαγιέ επεσήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να προσφύγει στην επιβολή περιορισμών για να σταματήσει την εκροή ιδιωτικών κεφαλαίων, μόνο εάν δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή.

Οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων αποτελούν «πραγματικά ένα εργαλείο τελευταίας καταφυγής», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση πρέπει να κάνει οτιδήποτε για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, και να παρουσιάσει μία ξεκάθαρη πορεία αποκατάστασης της οικονομικής ανταγωνιστικότητας», οπότε οι εκροές «απλώς θα εξαφανισθούν».

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2015, 15:59