Μέχρι σήμερα η ΕΚΤ υποστήριζε ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν επιτρέπουν έξοδο από το ευρώ και ότι μια διάσπαση θα προκαλούσε ανυπολόγιστη οικονομική ζημιά.

Όλα αυτά όμως φαίνεται ότι αλλάζουν, καθώς, για πρώτη φορά, οι Ευρωπαίοι επικεφαλής κεντρικών τραπεζών συζητούν ανοιχτά τη διαχείριση μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Κι αυτό γιατί το κυβερνητικό τέλμα αυξάνει τις προοπτικές ότι η Ελλάδα θα αθετήσει τους όρους της διεθνούς βοήθειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο CNBC, επικαλούμενο τους Financial Times, τα σχόλια μελών της ΕΚΤ υποδηλώνουν ότι οι αρχές χάραξης στρατηγικής παίρνουν πολύ σοβαρά υπ’ όψιν το ρίσκο της διάσπασης της Ευρωζώνης.

«Θεωρώ ότι ένα συναινετικό διαζύγιο, εάν αυτό χρειαζόταν ποτέ, θα ήταν πιθανό, αλλά και πάλι θα λυπόμουν» δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου, Λυκ Κοέν.

Από την πλευρά του, ο Πάτρικ Χόνοχαν, ο διοικητής της ιρλανδικής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέδριο στην Εσθονία τόνισε ότι «μπορούν να γίνουν πράγματα που δεν περιλαμβάνονται στις συνθήκες. Τεχνικά, μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί να είναι διαχειρίσιμη. Δεν είναι απαραιτήτως θανάσιμο, αλλά δεν είναι ελκυστικό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, και η ΕΚΤ έχει εντείνει τις πιέσεις στην Ελλάδα να εμμείνει στο πρόγραμμα διάσωσης και προειδοποίησε ότι η αθέτηση θα οδηγούσε σε διακοπή της έξωθεν χρηματοπιστωτικής στήριξης.

Ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν, ο οποίος βρίσκεται και στο συμβούλιο της ΕΚΤ, προειδοποίησε σε συνέντευξή του σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης το Σαββατοκύριακο ότι «οι συνέπειες για την Ελλάδα από μια έξοδο από το ευρώ θα ήταν περισσότερο σοβαρές για αυτήν, παρά για την υπόλοιπη Ευρωζώνη».

Επίσης, ο Βινς Κέιμπλ, υπουργός Επιχειρηματικότητας της Βρετανίας, τόνισε πως η Βρετανία «πρέπει να ελπίζει ότι τα τείχη προστασίας της Ευρωζώνης είναι αρκετά ισχυρά, ώστε να αποτρέψουν τη μετάδοση στην Ιταλία και την Ισπανία, εάν μεταδοθεί η κρίση από την Ελλάδα και την Κύπρο. Εάν όχι, «θα μπορούσε να υπάρξει ένα μαζικό πλήγμα» στο βρετανικό εμπόριο.

Την ίδια ώρα, τα ξένα Μ.Μ.Ε. βρίθουν από δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι η «Grexit» (δηλ. greek exit) είναι πιο κοντά από ποτέ. Ενδεικτικά αναφέρουμε άρθρο των βρετανικών Times, σύμφωνα με το οποίο τα γραφεία στοιχημάτων της Βρετανίας έχουν σταματήσει να δέχονται στοιχήματα για την ελληνική έξοδο από το ευρώ, ίσως, γιατί τη θεωρούν πια δεδομένη…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης