Την εκτίμησή του ότι η Ευρωζώνη θα ξεπεράσει τα προβλήματά της εκφράζει ο πρόεδρος και CEO της Fitch Group, Paul Taylor τονίζοντας πως η έξοδος της Ελλάδας δεν θα την αποσταθεροποιούσε.

Σε συνέντευξή του στο CNBC, o Taylor σημειώνει ότι η αβεβαιότητα όσον αφορά την εξέλιξη της κρίσης στην Ευρώπη διατηρείται.”Η καλύτερη υπόθεση είναι ότι το σύστημα θα επιλύσει τα προβλήματα. Δεν περιμένουμε να δούμε διάσπαση της Ευρωζώνης”, δήλωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προσθέτει ταυτόχρονα ότι έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν θα είχε καταστροφικές συνέπειες.”Πιστεύουμε ότι το μονοπάτι που βρίσκεται η Ελλάδα δεν είναι βιώσιμο. Θεωρούμε ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την Ευρωζώνη χωρίς να αποσταθεροποιηθεί η υπόλοιπη ζώνη του ευρώ και σε αυτό το πλαίσιο πιστεύουμε ότι δεν θα είναι κάτι σαν την κατάσταση με τη Lehman”, δήλωσε.

Σχολιάζοντας τις εκλογές στην Ελλάδα και τη Γαλλία το υψηλόβαθμο στέλεχος της Fitch σημειώνει: “Είναι σημαντικό να γίνει η διάκριση μεταξύ της ρητορικής που χρησιμοποιείται σε προεκλογικές περιόδους με τις πραγματικές πολιτικές που εφαρμόζονται μετά τις εκλογές. Ιδίως στη Γαλλία, νομίζω ότι το περιθώριο για ελιγμούς είναι περιορισμένο”.

Αναφερόμενος στις ΗΠΑ ο Taylor αναφέρει πως θεωρεί απίθανη την υποβάθμιση της αξιολόγησης τους πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου, προσθέτοντας ωστόσο πως θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του χρέους.Το Νοέμβριο του 2011 ο οίκος αναθεώρησε το outlook της αξιολόγησης σε αρνητικό από σταθερό, επικαλούμενος την έλλειψη ομοφωνίας στο ζήτημα του υπερβολικού χρέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τώρα έχουμε αρνητικό outlook για τις ΗΠΑ, το οποίο σημαίνει πως πιστεύουμε ότι υπάρχει πιθανότητα υποβάθμισης,» σημείωσε ο Taylor.

«Είναι πολύ νωρίς να πούμε αν θα μετατραπεί σε πραγματική υποβάθμιση ή όχι,» πρόσθεσε. «Πιστεύουμε πως ακόμα πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τις εκλογές και ποιες ενέργειες θα αναληφθούν μετά από αυτές. Πιστεύω πως είναι ξεκάθαρο ότι οι ΗΠΑ πρέπει να κάνει κάτι με το πρόβλημα του χρέους το οποίο επιδεινώθηκε μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση,» τόνισε ο πρόεδρος του οίκου.

Τον Αύγουστο του περασμένου έτους η S&P υποβάθμισε τις ΗΠΑ σε AAA από AA+ λόγω των ανησυχιών για την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Η Fitch το Νοέμβριο προειδοποίησε πως με την αναβολή των δύσκολων αποφάσεων για τους φόρους και τις δαπάνες για μετά τις εκλογές η κλίμακα και ο ρυθμός μείωσης του χρέους θα απαιτηθεί θα είναι μεγαλύτερα. Σύμφωνα με τον Taylor οι ενέργειες της Federal Reserve είχαν θετική επίδραση στην ανάπτυξη των ΗΠΑ αλλά πλέον η οικονομία πρέπει να βασιστεί στον ιδιωτικό τομέα.

«Η ανάπτυξη θα έρθει από εταιρείες που ανάβουν και πάλι τις μηχανές τους, θα έρθει από εταιρείες που επενδύουν και πάλι. Δεν πιστεύουμε πως είναι βιώσιμο να συνεχίσουμε με πακέτα ενίσχυσης της οικονομίας, πρέπει να προέρθει τελικά από την πραγματική οικονομία,» ανέφερε ο Taylor.

Πηγή:capital
Eπιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης