Οι αρμόδιες υπηρεσίες των Βρυξελλών έχουν βάλει στο μικροσκόπιο την πρόσληψη του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο από την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs ως ειδικού συμβούλου για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο νέος ρόλος που αναλαμβάνει ο Μπαρόζο μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια μετά τη λήξη της θητείας του στην Κομισιόν δημιουργεί ανησυχίες, «δεδομένης της σπουδαιότητας του αξιώματος που κατείχε, της διεθνούς επιρροής που είχε ως πρόεδρος της Επιτροπής και της ιστορίας της τράπεζας στην οποία προσφέρει τώρα τις υπηρεσίες του», σημειώνει η Ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη Έμιλι Ο’ Ρίλι σε επιστολή που απηύθυνε στον διάδοχο του Μπαρόζο, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπάρχει μια αμηχανία στον κόσμο που εντείνεται από το γεγονός ότι ο κ. Μπαρόζο έχει δημοσίως διευκρινίσει ότι η αποστολή του στην τράπεζα θα είναι να παρέχει συμβουλές σε ό,τι σχετίζεται με την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ε.Ε.» τονίζει η Ιρλανδή αξιωματούχος και ρωτά αν ο υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ και οι συνεργάτες του έχουν ενημερωθεί για το πότε και το πώς θα συνδιαλλαγούν με τον Μπαρόζο.

«Θεωρώ ότι η διαπραγματευτική ομάδα της Ε.Ε. θα πρέπει να ενημερωθεί ώστε να διασφαλιστεί ότι η αποστολή τους δεν θα επηρεαστεί από μια πιθανή αδυναμία του κ. Μπαρόζο να εκπληρώσει τις νέες υποχρεώσεις του με την απαιτούμενη ηθική ακεραιότητα» διεμήνυσε προς τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ η Έμιλι Ο’ Ρίλι.

Εκπρόσωπος της Goldman Sachs στο Λονδίνο αρνήθηκε να σχολιάσει την επιστολή της Ευρωπαίας Συνηγόρου του Πολίτη. «Είναι προς το συμφέρον μας να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων που θα μπορούσε να βλάψει ή να υπονομεύσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» σχολίασε την Τρίτη στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αλεξάντερ Βίντερσταϊν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Bloomberg αναφέρει ότι ένας σημαντικός αριθμός αξιωματούχων της Ευρώπης και των ΗΠΑ έχει εργαστεί κατά το παρελθόν στην Goldman Sachs. Το αμερικανικό πρακτορείο αναφέρει τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τον πρόεδρο της Ομόσπονδης Κεντρικής Τράπεζας της Νέας Υόρκης Ουίλιαμ Ντάντλι, αλλά και τους πρώην υπουργούς Οικονομικών των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ρούμπιν και Χένρι Πόλσον.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης