Οι θέσεις των εμπόρων για το μίνι φορολογικό

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2015, 13:37
Οι θέσεις των εμπόρων για το μίνι φορολογικό
Οι τελικές διατάξεις του μίνι φορολογικού δεν συμπεριλαμβάνουν τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί αρχικώς, σημειώνει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας σε επιστολή προς τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη και Δημήτρη Μάρδα, ενώ υπογραμμίζεται ότι εν όψει της υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος και της ανάγκης για παράταση των καταληκτικών ημερομηνιών, κυρίως αυτών που αφορούν στα νομικά πρόσωπα, οι νέες ρυθμίσεις δεν εξαλείφουν βασικές αγκυλώσεις της πραγματικής οικονομίας που έχουν επανειλημμένως επισημανθεί από φορείς της αγοράς.

«Για πολλοστή φορά, κοινά αποδεκτές και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις καταπολέμησης γραφειοκρατικών διαδικασιών και κατάργησης άδικων διατάξεων παραμένουν σε εκκρεμότητα» αναφέρει η ΕΣΕΕ με αφορμή την εισαγωγή του μίνι φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή για ψήφιση.

Για την περιστασιακή απασχόληση η θέση της Συνομοσπονδίας είναι ότι βασικός στόχος της φορολογικής διοίκησης θα πρέπει να αποτελεί, πέραν της δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών, και η επίδειξη της προσήκουσας ευαισθησίας σε κοινωνικές ομάδες, οι οποίες έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την οικονομική κρίση.

«Το κράτος επιβάλλεται να συνειδητοποιήσει πως η οικονομική αφαίμαξη των πολιτών και οι επιβαλλόμενες ασύμμετρες επιβαρύνσεις έχουν συνήθως τα αντίθετα του αναμενομένου αποτελέσματα. Άλλωστε, οι καταστροφικές επιπτώσεις των συνεχών φοροεπιδρομών των τελευταίων ετών έχουν αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα τους και στην πραγματική οικονομία, με τα επίπεδα ρευστότητας και τις προοπτικές ανάκαμψής της να βρίσκονται στο ναδίρ» τονίζει.

Όσον αφορά στη φορολόγηση προστιθέμενης διαφοράς τεκμηρίων η ΕΣΕΕ υποστηρίζει ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση προστασίας των πλέον ασθενών κοινωνικών και οικονομικών στρωμάτων. «Εντούτοις, η μη πρόβλεψη υπαγωγής των συνεπών δανειοληπτών στις ευεργετικές διατάξεις συνιστά σημαντική παράλειψη, καθώς δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας πως η σύναψη δανείου με πιστωτικό ίδρυμα και η καταβολή των δόσεων αποτελεί τεκμήριο. Μάλιστα, εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας και της συνακόλουθης συρρίκνωσης της αγοραστικής δύναμης και των εισοδημάτων, χιλιάδες δανειολήπτες έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση, καθιστώντας επιτακτική ανάγκη την άμεση ανακούφισή τους».

Για τους μισθωτούς με μπλοκάκι, πάγια θέση της ΕΣΕΕ είναι πως ο φορολογικός διαχωρισμός των πολιτών με βάση την πηγή του εισοδήματος και όχι με βάση τις συνολικά διαθέσιμες απολαβές, ανεξαρτήτως πηγής προελεύσεως, αποτελεί απροκάλυπτη παραβίαση των βασικών αρχών της φορολογικής δικαιοσύνης. «Συνεπώς, η θέσπιση μίας κοινής φορολογικής κλίμακας με ενιαίους συντελεστές, στην οποία θα εντάσσεται/εμπίπτει το σύνολο των δηλωθέντων καθαρών εισοδημάτων όλων των εργαζομένων (ελεύθερων επαγγελματιών, μισθωτών), αποτελεί βασική προϋπόθεση της αναμόρφωσης του υπάρχοντος αναποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου».

Σχετικά με το bonus σε συνεπείς φορολογουμένους υπογραμμίζεται ότι «ακόμη μία εξαγγελία έμεινε στα χαρτιά», ενώ για τις δωρεές σε χρήμα σημειώνεται ότι στην ουσία οι δωρεές σε χρήμα υφίστανται μία πρωτοφανή διπλή φορολόγηση, από τη στιγμή που ο δωρητής έχει ήδη φορολογηθεί για τα χρήματα που θα μεταβιβάσει/δωρίσει.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2015, 13:42