Λήγει τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με τον νόμο, η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής στην Κύπρο.

Σήμερα, τελευταία μέρα της προεκλογικής εκστρατείας, προκλήθηκε πολιτικός σάλος από δήλωση του Προέδρου Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος διεκδικεί επανεκλογή, για το θέμα της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (σ.σ: κάτι ανάλογο με τις Συνεταιριστικές Τράπεζες στην Ελλάδα). Αναφέρουμε ενημερωτικά ότι η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα ανακεφαλαιοποιήθηκε με 1,5 δισ. ευρώ και πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μιλώντας στο ΡΙΚ, υποστήριξε ότι σύμβουλος υποψήφιου Προέδρου, ο οποίος είναι και σύμβουλος στα ταμεία προνοίας των υπαλλήλων της ΑΗΚ και της ΑΤΗΚ, έδινε οδηγίες με επιστολές να αποσύρουν τα χρήματά τους από τον Συνεργατισμό. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε ότι αυτός που έστελνε τις επιστολές είναι σύμβουλος του προέδρου του ΔΗΚΟ και υποψήφιου στις εκλογές, Νικόλα Παπαδόπουλου.

Ο Συνεργατισμός (Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα) δέχεται πιέσεις τις τελευταίες βδομάδες, λόγω αβεβαιότητας που υπάρχει για το ύψος της κεφαλαιακής ενίσχυσης, που θα χρειαστεί. Η φημολογία ανάγκασε και την Κεντρική Τράπεζα να εκδώσει ανακοίνωση πριν μία βδομάδα, που, όπως είπε ο κ. Αναστασιάδης, συζητήθηκε και στο προεδρικό.

Με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα αποτελέσματα, η τράπεζα έχει κεφάλαια πέραν του 15% και με βάση δηλώσεις της διοίκησής της, βρίσκεται σε διαδικασία έκδοσης κεφαλαίου που θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο, είπε ότι «πριν μερικές εβδομάδες, συγκεκριμένος σύμβουλος ταμείων της ΑΤΗΚ και της ΑΗΚ του υποψηφίου προέδρου Νικόλα Παπαδόπουλου, απέστειλε επιστολές ότι κινδυνεύουν οι καταθέσεις στο Συνεργατισμό».Διαβεβαίωσε ότι «από τα 11,5 δισ. ευρώ που είναι οι καταθέσεις στο συνεργατισμό, τα 10 δισ. ευρω είναι απόλυτα ασφαλισμένα, διότι είναι κάτω των 100 χιλ. ευρώ και ως εκ τούτου δεν κινδυνεύουν». Επίσης, χαρακτήρισε «απόλυτα υγιές τραπεζικό ίδρυμα» τον Συνεργατισμό.

Ο κ. Αναστασιάδης άφησε επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο να προκύπτει και αδίκημα εναντίον του συγκεκριμένου σύμβουλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, και τόνισε ότι «ο συγκεκριμένος σύμβουλος συμβούλεψε και τα δύο ταμεία της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) και Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από το Συνεργατισμό.

Απέφυγε να απαντήσει, εάν υπήρχε προεκλογική σκοπιμότητα εκ μέρους του συμβούλου του Νικόλα Παπαδόπουλου, λέγοντας ότι προέβη σε αυτή την αποκάλυψη, επειδή ερωτήθηκε από δημοσιογράφο του καναλιού «ΑΛΦΑ» στο πλαίσιο συνέντευξης.

Την σκυτάλη πήρε ο διευθυντής του γραφείου του Κυπρίου Προέδρου, Μιχάλης Σοφοκλέους, ο οποίος κατονόμασε τον Στέλιο Πλατή ως τον άνθρωπο ο οποίος συνδέεται με θυγατρική εταιρεία, η οποία απέστειλε τις επιστολές στα ταμεία προνοίας της ΑΗΚ και της ΑΤΗΚ.

Εκ μέρους του επιτελείου του Νικόλα Παπαδόπουλου, η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου απέρριψε τις κατηγορίες κι έκανε λόγο για «συκοφαντίες», σημειώνοντας ότι ο κύριος Πλατής δεν έχει καμία εταιρεία.

Μέσα στην σημερινή μέρα οι υποψήφιοι Νικόλας Παπαδόπουλος, Σταύρος Μαλάς και Γιώργος Λιλλήκας δήλωσαν ότι η καταγγελία δεν τους αφορά.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος χαρακτήρισε «ανεύθυνες και επικίνδυνες» τις αναφορές του Προέδρου Αναστασιάδη για τον Συνεργατισμό. Αυτές οι νέες και αόριστες καταγγελίες, όπως είπε, αποτελούν «μια απέλπιδα προσπάθεια να αποπροσανατολίσουν τον λαό, από τις ατυχείς δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη για το Σκοπιανό».

Λύπη εξέφρασε ο υποψήφιος, Σταύρος Μαλάς, γιατί η κυβέρνηση, όπως είπε, «με μεγάλη καθυστέρηση τοποθετήθηκε στο θέμα του Συνεργατισμού», προσθέτοντας ότι ο ίδιος εδώ και εβδομάδες είχε καλέσει τους κυβερνώντες να τοποθετηθούν στο συγκεκριμένο θέμα. «Είναι ανεύθυνο να γίνονται τέτοιου είδους τοποθετήσεις» είπε, προσθέτοντας ότι ο Συνεργατισμός είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένος. Υπέδειξε ότι η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα «αφέθηκε ανυπεράσπιστη, και τώρα στη δίνη της προεκλογικής εκστρατείας, κάποιοι κάνουν προεκλογική, στην πλάτη της».

Ο υποψήφιος για την Προεδρία, Γιώργος Λιλλήκας, καταδίκασε την ενέργεια παραίνεσης για απόσυρση χρημάτων από τον Συνεργατισμό. Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «τέτοιες ενέργειες, υποσκάπτουν την πορεία της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας», προσθέτοντας ότι εάν οι πολίτες αρχίσουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους, αυτό θα οδηγήσει σε κλείσιμο του Συνεργατισμού.

Με επιστολή του προς τα μέσα ενημέρωσης, ο Στέλιος Πλατής σημειώνει ότι «ουδέποτε διετέλεσε σύμβουλος σε Ταμείο Προνοίας ή σε Ημικρατικό Οργανισμό, ουδέποτε απέστειλε την όποια επιστολή σχετικά με τον Συνεργατισμό και ότι ποτέ δεν έδωσε την όποια συμβουλή στο όποιο Ταμείο σε σχέση με τον Συνεργατισμό».

Ο κύριος Πλατής αναφέρει ότι έδωσε εντολή στους δικηγόρους του να κινήσουν όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες, «προκειμένου οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της συκοφαντίας να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη». Κάνει παράλληλα λόγο για «κατάντημα του κορυφαίου θεσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Τα όσα λέγονται για την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, έχουν ενοχλήσει και έχει δημιουργήσει κάποια επιχειρησιακά προβλήματα, ανέφερε ο γενικός διευθυντής της, Νικόλας Χατζηγιάννης, προσθέτοντας ότι ο Συνεργατισμός ενεπλάκη άμεσα ή έμμεσα στην προεκλογική εκστρατεία, και κάλεσε όλους να τον αφήσουν μακριά από την εκστρατεία.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο του 1ου Παγκύπριου Συνεδρίου Γεωργίας στη Λάρνακα, ο κ. Χατζηγιάννης είπε πως «πιστεύουμε στις δυνατότητες του πρωτογενούς τομέα, είμαστε εδώ για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε αυτή την ανοδική πορεία που έχει η αγροτική οικονομία. Επιθυμούμε να παραμείνει ο Συνεργατισμός προσηλωμένος σε επιχειρηματικά και επιχειρησιακά θέματα και μακριά από οποιεσδήποτε άλλες σκοπιμότητες οι οποίες αποπροσανατολίζουν αυτή την πορεία εκσυγχρονισμού που έχει ξεκινήσει».

Ο Συνεργατισμός, συνέχισε, «ήταν, είναι και θα είναι ωφέλιμος στην κυπριακή πολιτεία και στον κύπριο πολίτη, Αυτός είναι ο ρόλος του, συνεχίζουμε αυτή τη πορεία και θα βγούμε ακόμα πιο δυνατοί και από αυτή την τελευταία ανεπιθύμητη αναταραχή την οποία είχαμε».

Αναφερόμενος στο θέμα της ιδιωτικοποίησης ή αποκρατικοποίησης του Συνεργατισμού, είπε πως «αυτό αποτελεί δέσμευση της ίδιας της Δημοκρατίας και το πλάνο μας ήταν αυτό – να προχωρήσει με ενίσχυση στα κεφάλαια, για να μπορέσει να κάνει πιο αξιόπιστο και αποδεκτό το πλάνο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων».

Στο θέμα που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις και αντιδηλώσεις, πήρε θέση η εταιρεία Symmetria, κυρίως για δημοσίευμα, που αφορά αλληλογραφία μεταξύ του ιδρυτή και προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της, Δημήτρη Ταξιτάρη και της προέδρου Διαχειριστών Ταμείου Συντάξεως ΑΗΚ, Δήμητρας Καραντώκη, στην οποία τίθεται το ζήτημα εξαγοράς της εταιρείας Symmetria F. S Ltd από την εταιρεία MAP S.Platis.

Η Symmetria τονίζει πως οι αρχικές συζητήσεις, την περίοδο κατά την οποία αναφέρεται το δημοσίευμα (Ιούλιος 2015) για εξαγορά της Symmetria από την MAP S.Platis «ματαιώθηκαν, και ολόκληρο το μετοχικό κεφαλαίο της Symmetria εξαγοράστηκε από τον Δημήτρη Ταξιτάρη, ο οποίος παραμένει μέχρι σήμερα ο μοναδικός μέτοχος της Εταιρείας».

Η εταιρεία MAP S. Platis, η οποία σύμφωνα με τις επιστολές της ΑΗΚ με τη Symmetria F.S Ltd εξαγόρασε την τελευταία, ανήκει σύμφωνα με τα στοιχεία του εφόρου εταιρειών στον Στέλιο Πλατή, ο οποίος είναι επικεφαλής του γραφείου οικονομίας του επιτελείου του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης