Τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi, σχολίασε η FXCM, χαρακτηρίζοντάς τες ως «ισορροπημένες».

Το σχόλιο της FXCM έχει ως εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ισορροπημένες ήταν οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi, ως προς τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την απόφαση διατήρησης των επιτοκίων στο 1,00%. Η απόφαση της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική ήταν ομόφωνη με τον Mario Draghi επαναλαμβάνει ότι οι προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι αβέβαιες και τα ρίσκα καθοδικά. Ωστόσο, αναμένεται σταδιακή ανάκαμψη στην πορεία του 2012 καθώς υπάρχουν «αχνές» ενδείξεις σταθεροποίησής της. Ως προς τον πληθωρισμό, θα διατηρηθεί πάνω από το 2% τους επόμενους μήνες πριν εισέλθει σε στάδιο αποκλιμάκωσης.

Αναφορικά με τις αποφάσεις της ευρωπαϊκής συνόδου του Δεκεμβρίου για τη σύναψη ενός δημοσιονομικού συμφώνου, εκτιμά ότι θα ήταν ευτύχημα μια τελική συμφωνία έως το τέλος του μήνα, ενώ υπογράμμισε ότι όλα τα νέα δημοσιονομικά μέτρα θα πρέπει να τύχουν πλήρους εφαρμογής.

Σε ερώτηση για τις πρόσφατες πράξεις 3ετούς χρηματοδότησης της ΕΚΤ, ο Draghi ανέφερε ότι περνάει ο καιρός θα έχουμε μια πιο σαφή εικόνα για την αποτελεσματικότητα του μέτρου. Πάντως, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα χρήματα διοχετεύονται στην πραγματική οικονομία, ενώ η χορήγηση της ρευστότητας οδήγησε στο να αποφευχθεί μια πιστωτική συρρίκνωση. Άλλωστε, οι περισσότερες τράπεζες που δανείστηκαν χρήματα από την ΕΚΤ δεν είναι οι ίδιες που κατέθεσαν τα χρήματά τους σε αυτή (overnight καταθέσεις).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Draghi επισήμανε ότι θα συνεχιστεί η χορήγηση ρευστότητας στις τράπεζες καθώς βασικός παράγοντας είναι οι υγιείς ισολογισμοί τους και στόχος είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Πάντως, διαπίστωσε το αυτονόητο, ότι η διατραπεζική αγορά δεν λειτουργεί.
Αναφορικά με την Ελλάδα τόνισε την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενώ δεν έκανε κανένα σχόλιο για τη διαδικασία συμφωνίας για το PSI, στην οποία διαδικασία η ΕΚΤ δε συμμετέχει.

Η πρώτη αντίδραση των αγορών ήταν πτωτική αν και στην πορεία των δηλώσεων οι αγορές έλαβαν ώθηση. Σε γενικές γραμμές επικρατεί μεταβλητότητα και τάσεις σταθεροποίησης σε κάποια νομισματικά ζεύγη.

Eπιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης