Ένα από τα πιο «καυτά» θέματα συζήτησης ανάμεσα σε επενδυτές σε παγκόσμιο επίπεδο σήμερα, είναι το κατά πόσο τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών μπορούν να διατηρηθούν στα σημερινά υψηλά επίπεδα ή εάν θα δεχθούν μία αναπόφευκτη καθίζηση.

Στο συγκεκριμένο ζήτημα επιχειρεί να τοποθετηθεί η Goldman Sachs μέσω ενός σημειώματος, το οποίο υπογράφει η Sumana Manohar και το δημοσιεύει το Bloomberg.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο συγκεκριμένο έγγραφο αναλύονται τα «bull and bear» επιχειρήματα (σ.σ.: έκφραση που στην οικονομική ορολογία σημαίνει τα «πάνω και τα κάτω» της αγοράς) για τα περιθώρια κέρδους.

Στο κείμενο της GS υπογραμμίζεται αρχικά πως τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων έχουν μεγαλώσει σημαντικά χάρη σε τέσσερις βασικούς παράγοντες: Τις ισχυρές εμπορικές αξίες, τα χαμηλά κόστη διευθέτησης στις αναδυόμενες αγορές, την αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης στις αναδυόμενες αγορές και τη βελτίωση της αποδοτικότητας των επιχειρήσεων χάρη στη χρήση νέων τεχνολογιών.

Η Goldman Sachs τονίζει επίσης πως, σε παγκόσμιο επίπεδο, η αγορά φαίνεται να επιβραβεύει τις εταιρείες που επένδυσαν σε συγχωνεύσεις και αγορά ίδιων μετοχών, σε αντίθεση με αυτές που επέλεξαν τις εσωτερικές επενδύσεις, στοιχείο που έδωσε περαιτέρω ώθηση στα επίπεδα των περιθωρίων κέρδους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Goldman Sachs επιχειρεί μάλιστα να αναλύσει τη σημερινή κατάσταση και από τις δύο όψεις της (τόσο της «bull»/άνοδος όσο και την «bear»/κάθοδος).

Η τράπεζα επισημαίνει πως η συνεχιζόμενη ενοποίηση βιομηχανιών και ο αποπληθωρισμός του κόστους βοηθούν ώστε τα περιθώρια κέρδους να μείνουν σε υψηλά επίπεδα. Από την άλλη όμως μία τέτοια κατάσταση εάν συνδυαστεί με ενδεχόμενη υποτονική ζήτηση και την ήδη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα των επιχειρήσεων, είναι δυνατό να οδηγήσουν τα περιθώρια σε συρρίκνωση.

Η τράπεζα υπογραμμίζει επίσης πως το να παραμείνει στα σημερινά επίπεδα η κερδοφορία είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει την οικονομία παγκοσμίως σε σημαντική αποσταθεροποίηση και συγκεκριμένα σημειώνει: «Υπάρχει πάντοτε μία δυσπιστία και πρέπει πάντοτε να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο μίας κατακόρυφα αντίρροπης οικονομικής πορείας. Σε περίπτωση πάντως που τα περιθώρια κέρδους παραμείνουν στα σημερινά υψηλά επίπεδα για τα επόμενα χρόνια, ειδικά συνδυαστικά με χαμηλή παγκόσμια ζήτηση, τότε θα πρέπει να τεθούν άλλου τύπου δομικά ερωτήματα αναφορικά με την αποδοτικότητα του καπιταλισμού».

Το εντυπωσιακό πάντως του πράγματος, είναι πως δεν αναφέρει κάθε ημέρα μία επενδυτική τράπεζα του βεληνεκούς της Golman Sachs, πως θα πρέπει να αρχίσουμε να αμφισβητούμε τον ίδιο τον καπιταλισμό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης