Η ενίσχυση του χρηματοοικονομικού τείχους προστασίας ενάντια στην κρίση προς την οποία κατευθύνεται ολοταχώς η Ευρωζώνη είναι ανεπαρκής, ισχυρίσθηκε την Τρίτη σε ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδος των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο Γκι Φέρχοφσταντ.

«Η ευρωζώνη θα πρέπει να αποκτήσει ένα πραγματικό τείχος προστασίας και όχι έναν νέον πυροσβεστήρα», και το τείχος αυτό θα μπορούσε να αποκτηθεί συνδυάζοντας το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) και τον ΕΜΣ, επεσήμανε ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το θέμα τούτο θα θιγεί κατά τη συνάντηση που θα έχει η ευρωομάδα στην Κοπεγχάγη την Παρασκευή.

Μετά την επίμονη άρνησή της για το θέμα τούτο, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε τη Δευτέτρα πρόθυμη να προστεθούν τα υπεσχημένα ποσά για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία -που ανέρχονται σε 192 δισ. ευρώ, προερχόμενα από το EFSF- στα κονδύλια που προβλέπονται για το ΕΜΣ (500 δισ. ευρώ).

«Σε τούτο το στάδιο, ακόμη και η συγχώνευση των δύο ταμείων θα ήταν ανεπαρκής για να ενισχυθεί η προστασία μας, ιδίως εάν οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία, βρεθούν αντιμέτωπες με προβλήματα ρευστότητας», τόνισε ο Φέρχοφσταντ. Μία απλή συγχώνευση των δύο ταμείων θα έδινε ζωή σε ένα νέο χρηματοοικονομικό εργαλείο με όγκο διαθεσίμων κεφαλαίων περίπου 940 δισ. ευρώ. Από την απόφαση της ευρωζώνης θα εξαρτηθεί και η βούληση του ΔΝΤ να αυξήσει τα αποθεματικά του προκειμένου να μπορέσει να σπεύσει σε βοήθεια της ευρωζώνης, τόνισε ο επικεφαλής της ομάδος των Φιλελευθέρων. Επ’ αυτού του ζητήματος το Ταμείο πρόκειται να αποφασίσει στα μέσα Απριλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης