Την απόφαση του Βερολίνου να παρατείνει την απαγόρευση πώλησης οπλικών συστημάτων στη Σαουδική Αραβία, εξαιτίας τόσο του συνεχιζόμενου πολέμου στην Υεμένη όσο και της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, υπερασπίστηκε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση, ενώ τάχθηκε υπέρ της κεντρικής λήψης ανάλογων αποφάσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απόφαση του κυβερνητικού συνασπισμού, η οποία ελήφθη έπειτα από επιμονή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), προκάλεσε τις προηγούμενες ημέρες έντονες αντιδράσεις από στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών (CDU).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αποτελεί ομολογία χρεοκοπίας της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας» δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος της Κ.Ο. του CDU για θέματα οικονομίας, Γιοάχιμ Πφάιφερ, ενώ δυσαρέσκεια εκφράστηκε και από τη μεριά της Γαλλίας, η οποία συνεργάζεται με τη Γερμανία σε πολλά προγράμματα κατασκευής οπλικών συστημάτων.

«Θεωρώ σωστό αυτό που αποφασίσαμε. Η Γερμανία πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της σε ό,τι αφορά τα παιδιά της Υεμένης που πεινούν και τις οικογένειες που παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς και δεν μπορεί πλέον να διοχετεύει όπλα στην εμπόλεμη περιοχή» αντέτεινε ο κ. Σολτς σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες το βράδυ στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD. Όπως επεσήμανε, το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί πρόκληση για ολόκληρη την Ευρώπη.

Υποστήριξε, μάλιστα. ότι στο μέλλον θα πρέπει να καταστεί εφικτό τέτοιες αποφάσεις να λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Όσο αποφασίζει κάθε κράτος μόνο του, θα έχουμε καταστάσεις όπως η σημερινή, κάποιος θα πιστεύει ότι δεν πρέπει να πωλούνται όπλα και κάποιος θα έχει διαφορετική άποψη» δήλωσε και πρόσθεσε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να είναι σημαντικά για όλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης