Tο ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων έχει ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες, υποστήριξε η επικεφαλής της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν, από το βήμα του διεθνούς τραπεζικού συνεδρίου, στο Τζάκσον Χολ.

Προλειαίνοντας τον δρόμο για μία νέα αύξηση των επιτοκίων – πιθανώς και τον επόμενο μήνα – η Γέλεν επιβεβαίωσε ότι «η αγορά εργασίας βελτιώνεται διαρκώς, ενώ οι προοπτικές για την οικονομία και τον πληθωρισμό βρίσκονται σε σωστή τροχιά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την ίδια, η Fed αναμένει «μετριοπαθή αύξηση» του ΑΕΠ, πρόσθετη βελτίωση της αγοράς εργασίας και αύξηση του πληθωρισμού στο 2% εντός των επόμενων, λίγων ετών.

«Όποια απόφαση και εάν ληφθεί για τα επιτόκια, αυτή θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο τα μακροοικονομικά μεγέθη επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες της κεντρικής τράπεζας».

Η επικεφαλής της Fed παραδέχθηκε στη συνέχεια, ότι τα στοιχεία για την αγορά εργασίας του Αυγούστου, τα οποία θα δημοσιοποιηθούν την επόμενη Παρασκευή, συνιστούν το επόμενο μεγάλο «εμπόδιο» για την αύξηση των επιτοκίων, τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο εύρος 0,25% – 0,50%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ίδια κατέστησε σαφές ότι η Fed διαθέτει όλα τα απαιτούμενα «εργαλεία» προκειμένου να αντιμετωπίσει μία ενδεχόμενη ύφεση. «Βάσει των περισσότερων σεναρίων, μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε κάθε δυσκολία» υποστήριξε.

Πάντως, η Γέλεν εξέφρασε τον προβληματισμό της για τα αδύναμα επίπεδα των επιχειρηματικών επενδύσεων και τη μειωμένη παραγωγικότητα. Σημειώνεται ότι η επόμενη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Fed είναι προγραμματισμένη για τις 20 – 21 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, κάλεσε το Κογκρέσο και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να «αναζητήσουν πρόσθετες επιλογές» προκειμένου να συνδράμουν, σε δημοσιονομικό επίπεδο, στην επιτάχυνση της ανάπτυξης.

«Είναι σημαντικό να αυξηθεί η παραγωγικότητα, μέσω της βελτίωσης της εκπαίδευσης, των μεγαλύτερων επενδύσεων στην κατάρτιση των εργαζομένων, της προώθησης των κεφαλαιούχων επενδύσεων, της αύξησης των ερευνητικών δαπανών και της άρσης των ρυθμιστικών εμποδίων» κατέληξε η Γέλεν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης