FT: Σχέδιο για περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων!

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2015, 13:29
FT: Σχέδιο για περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων!
Σε μια σοβαρή αποκάλυψη για την ελληνική οικονομία, προχωρούν οι Financial Times. Στο σημερινό τους άρθρο αποκαλύπτουν ότι στις Βρυξέλλες ετοιμάζονται για capital control, δηλαδή περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα σε περίπτωση που δημιουργηθεί πανικός στις τράπεζες λόγω κάποιου πιστωτικού γεγονότος.

«Η Ελλάδα ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα», αναφέρει ο τίτλος των FT που κάνει μια ανάλυση για την αγωνιώδη προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει κεφάλαια να πληρώσει τις δόσεις αλλά και για το τελευταίο χτύπημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που απαγορεύει την έκδοση εντόκων γραμματίων στην Ελλάδα πέραν του ορίου των 15 δις ευρώ.

Το σενάριο του περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων προκαλεί τρόμο καθώς θα καταστήσει ουσιαστικά την ελληνική οικονομία ένα βήμα πριν την χρεοκοπία. Προφανώς και η διαρροή ενός τέτοιου σχεδίου αποτελεί ένα ακόμη μέσο πίεσης στην Ελλάδα προκειμένου να προχωρήσει σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Αναλυτικά το άρθρο των FT αναφέρει:

Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει «επιδρομή» στα ταμεία των δημοσίων υπηρεσιών υγείας και του μετρό της Αθήνας, καθώς διευρύνει το κυνήγι κεφαλαίων με στόχο να διατηρηθεί η ίδια στη ζωή αλλά και να εξυπηρετήσει τα χρέη της.

Η Αθήνα είναι αντιμέτωπη στο τέλος του μήνα με ένα «λογαριασμό» ύψους 1,7 δισ. ευρώ για μισθούς και συντάξεις και κατόπιν στις 9 Απρίλη με μια πληρωμή 450 εκατ. προς το ΔΝΤ.

Η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και αξιωματούχοι της ευρωζώνης πιστεύουν ότι η Αθήνα δεν έχει τα κεφάλαια ώστε να καλύψει και τα δυο. Επιπροσθέτως η ΕΚΤ αποφάσισε να σφίξει τα λουριά σε ό,τι αφορά την έκδοση εντόκων γραμματίων.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης εξέφρασαν την ελπίδα ότι η μαραθώνια συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ θα άναβε τη σπίθα που θα ξεπάγωνε τις συνομιλίες για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να αναλάβει η Ελλάδα, ώστε να ξεκλειδώσει η δόση των 7,2 δισ. ευρώ.

Η Αθήνα έχει υποσχεθεί να παραδώσει μια λίστα μεταρρυθμίσεων στις αρχές της ευρωζώνης έως τη Δευτέρα. Ωστόσο οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η λίστα θα πρέπει να συμφωνηθεί και από τους ελεγκτές του προγράμματος (bailout inspectors) προτού υπάρξει κάποια πρόοδος με τις αρχές της ευρωζώνης για ένα deal που θα ελευθερώσει χρηματοδότηση.

Αν και ο Τσίπρας συζήτησε τις μεταρρυθμίσεις με την Μέρκελ τη Δευτέρα, υπήρχαν λίγα σημάδια ότι οι συζητήσεις με τους ελεγκτές έγιναν πιο ενεργές. «Φαίνεται να κινούνται με αργούς ρυθμούς» δήλωσε αξιωματούχος που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις.

Η Ελλάδα ζητά επίσης ποσό 1,2 δις ευρώ που θεωρεί ότι κατά λάθος δόθηκε από το ΤΧΣ. Ωστόσο αξιωματούχοι της ευρωζώνης ανέφεραν ότι μια γρήγορη απόφαση για το ζήτημα είναι απίθανη και ακόμα και αν η Αθήνα λάβει τα χρήματα, αυτά θα κατευθυνθούν για τραπεζικές διασώσεις και όχι σε πληρωμές του δημοσίου.

Ορισμένοι αξιωματούχοι, δεδομένης της έλλειψης προόδου, επιτάχυναν τις προετοιμασίες για την περίπτωση που η Αθήνα ξεμείνει από ρευστό πριν συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Στις Βρυξέλλες, αξιωματούχοι της ΕΕ άρχισαν να ελέγχουν τη νομοθεσία που αφορά τον περιορισμό κεφαλαίων (capital control) στην περίπτωση που η αυξημένη αβεβαιότητα ή μια μη πληρωμή του ΔΝΤ δημιουργήσει ένα πανικό για τις τραπεζικές καταθέσεις.

Στη Φρανκφούρτη η ΕΚΤ ενημέρωσε τις ελληνικές τράπεζες ότι καθιστά νομικά υποχρεωτική την απαγόρευση να αυξήσουν την έκθεσή τους στα έντοκα γραμμάτια. Μια τέτοια κίνηση θα περιορίσει την έκθεση του Ευρωσυστήματος στην ελληνική κυβέρνηση στην περίπτωση που η χώρα δεν καταφέρει να αποπληρώσει τα χρέη της.

Αλλά επίσης θα κλείσει ακόμη μια πηγή χρηματοδότησης στην οποία η Αθήνα είχε βασιστεί.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2015, 13:36