Του Κώστα Ιερίδη

Αν και βρίσκεται εκτός των αρχικών στόχων, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η εφαρμογή στο Taxis για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι καθυστερούσε, κατά κύριο λόγο, μέχρι σήμερα τη διαδικασία; Η νομοθέτηση σειράς διατάξεων που σχετίζονται άμεσα με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, διαδικασία που δεν αποκλείεται να ολοκληρωθεί ακόμα και σήμερα. Οι διατάξεις αυτές σχετίζονται με:

  • Την προστασία όσων έχουν πενιχρά πραγματικά εισοδήματα, όπως άνεργοι και φοιτητές, από τα τεκμήρια. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η διάταξη που έχει ετοιμαστεί προβλέπει ότι όποιος έχει πραγματικό εισόδημα έως 6.000 ευρώ και τεκμαρτό έως 9.500 φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών και έτσι απαλλάσσεται από την οικονομική επιβάρυνση. Εξαιρούνται από αυτήν τη ρύθμιση όσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα ή έχουν εισόδημα από ακίνητα. Η διάταξη στοχεύει κυρίως στο να προστατεύσει όσους έχουν εισόδημα μερικών ευρώ από τόκους ή έκτακτη παροχή υπηρεσιών σε κάποιον εργοδότη (π.χ. ένα μεροκάματο ενός φοιτητή).
  • Τη φορολογική εξίσωση των ζευγαριών που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης με τα ζευγάρια που έχουν παντρευτεί. Η διάταξη θα ορίζει και τις διαδικασίες για τη σχετική μεταβολή της οικογενειακής κατάστασης στο Μητρώο της εφορίας.
  • Το ημερολόγιο της πληρωμής του φόρου που θα προκύψει από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης. Σήμερα οι διατάξεις προβλέπουν ότι ο φόρος πληρώνεται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις (Ιούλιο, Σεπτέμβριο, Νοέμβριο) και πρόθεση του υπουργείου είναι να φέρει την πληρωμή του φόρου νωρίτερα, αλλά και σε περισσότερες δόσεις. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν σκέψεις στο υπουργείο στην περίπτωση που καθυστερήσει η έγκριση της σχετικής διάταξης από τα τεχνικά κλιμάκια να ξεκινήσει η υποβολή των δηλώσεων, αλλά να μη γίνεται αυτόματη έκδοση του εκκαθαριστικού στην οποία θα πρέπει να φαίνονται οι ημερομηνίες πληρωμής του φόρου. Η έκδοση των εκκαθαριστικών να γίνει σε δεύτερη φάση όταν ξεκαθαριστεί και αυτό το θέμα.

Προθεσμία έως και τις 30 Απριλίου

Εάν δεν υπάρξει παράταση, οι φορολογούμενοι θα έχουν χρονικό περιθώριο μέχρι τις 30 Απριλίου, με τους κωδικούς που αφορούν στους μισθούς, τις συντάξεις, τους παρακρατούμενους και αναλογούντες φόρους, τις κατοικίες, τα αυτοκίνητα, τους τόκους των καταθέσεων και τα ποσά που κατέβαλαν το 2015 για την εξυπηρέτηση των δανείων τους (τοκοχρεολυτικές δόσεις).

Σχετικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες, με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβάλουν, θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένη προκαταβολή φόρου​Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι είναι ότι το νέο βασικό έντυπο της δήλωσης (Ε1) έχει ελάχιστες αλλαγές σε σχέση με το περυσινό, δεδομένου ότι διατηρείται η υφιστάμενη φορολογική νομοθεσία. Σχετικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες, με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβάλουν, θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένη προκαταβολή φόρου. Συγκεκριμένα, η προκαταβολή φόρου εισοδήματος έχει αυξηθεί για τα εισοδήματα του 2015 από 55% σε 75%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυξημένη από το 55% στο 75% θα είναι και η προκαταβολή φόρου εισοδήματος και για τους αγρότες, οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυξημένο φορολογικό συντελεστή από το 13% στο 20%.

Επίσης, φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ θα πληρώσουν αυξημένη έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, ενώ για τις αποδείξεις διατηρείται ο κωδικός 049 της δήλωσης, στον οποίο τα προηγούμενα χρόνια οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δήλωναν τη συνολική αξία των αποδείξεων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών που είχαν συγκεντρώσει.

Τι ισχύει με τα ανείσπρακτα ενοίκια

Τα ανείσπρακτα ενοίκια θα δηλωθούν εφέτος σε ξεχωριστό κωδικό και στο έντυπο Ε2 και στο έντυπο Ε1, ώστε οι φορολογούμενοι να μη φορολογηθούν για αυτά.

Πρεμιέρα για το σύμφωνο συμβίωσης

Ακόμη, εφέτος για πρώτη φορά επιτρέπεται να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση και τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης, είτε είναι ετερόφυλα είτε ομόφυλα.

Τέλος, οι σύζυγοι και όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση, ο καθένας για τα εισοδήματά του, εφόσον έχει διακοπεί η συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους ή συντρόφους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης